Na paterze możemy podawać ciasta, torty, muffinki, a także owoce. Każdy z przysmaków, który położysz na paterze będzie wyglądać niesamowicie i zjawiskowo. Jednak jeśli chcesz jeszcze bardziej wyeksponować jedzenie, zadbaj o to, aby dobrać odpowiednią paterę do sposobu jej użytkowania. Przeczytaj nasze wskazówki!
Jeśli zależy ci na eleganckim naczyniu – idealna będzie patera porcelanowa lub szklana. Na co dzień jednak dobrze sprawdzi się srebrna patera, czyli taka, która jest wykonana ze stali nierdzewnej. Jest trwała i odporna na uszkodzenia. Dobrym wyborem może być również patera ceramiczna. Dla tych, którzy cenią sobie elegancję – patera ze wstążką powinna skraść serce każdego mistrza elegancji.
Patera na nóżce – idealna na ciasto i tort
Klasyczne patery na ciasta – szklane lub z białej porcelany i ceramiki – sprawdzają się najlepiej, ponieważ pasują do każdej zastawy stołowej i wpisują się w każda okazję. Niezbyt wysoka patera z płaską górą idealnie nadaje się do wykładania na nią ciasta oraz tortów. Dzięki nóżce przy paterze wypieki są delikatnie uniesione ponad całą resztę jedzenia i każdy z łatwością może wybrać interesujący go kawałek ciasta. Płaska powierzchnia patery ułatwia nakładanie jedzenia na talerz.
Patera na owoce również może ci się przydać
Patera na owoce kształtem przypomina miskę na nóżce. Dzięki takiej budowie owoce z niej nie wypadają i są ładnie wyeksponowane. Ponadto stabilna nóżka ułatwia przenoszenie naczynia i sprawia, że patera nie zajmuje dużo miejsca na stole. Innym naczyniem do serwowania owoców jest półmisek ze specjalnymi otworami. Dzięki takiemu rozwiązaniu owoce dłużej zachowają świeżość.
Muffinki i babeczki potrzebują szczególnego traktowania
Patera na muffiny pozwala w ładny sposób wyeksponować babeczki, bez obaw, że zostaną uszkodzone. Każdy wypiek w takiej paterze ma swoje wydzielone miejsce. Dzięki temu nie stykają się i zachowują swój pierwotny wygląd – to ważne, szczególnie w przypadku babeczek, które mają dużą ilość kremu. Taka patera najczęściej ma kilka poziomów, co sprawia, że wszystkie są pięknie widoczne i łatwo jest się do nich dostać. Dobrym rozwiązaniem jest też wersja patery na muffinki w formie karuzeli. Taka funkcjonalność również ułatwia dostanie się do wszystkich babeczek.
Patera na ciasto z kloszem – wspaniałe udogodnienie
Patera do ciasta z kloszem, czyli plastikową pokrywką świetnie sprawdza się podczas grillowania i innych spotkań na świeżym powietrzu. Klosz chroni wypieki przed zabrudzeniem, owadami, czy też nadmiernym wysychaniem. Patera ze szklanym kloszem natomiast jest niezastąpiona podczas długich spotkań i przyjęć, a także do eksponowania słodkości na stole. Dzięki temu, że wypieki są przykryte, będą dłużej świeże. Przezroczystość patery sprawia, że każdy widzi co w niej jest, bez potrzeby podnoszenia pokrywki.
Patera na ciastka
Patera na ciastka może przyjmować różne kształty i formy. Ważne jest jednak to, aby patera miała zaokrąglone ku górze boki. Dzięki temu ciastka będą się zsuwać i nie będą spadać z naczynia. Pater dwu lub trzy poziomowa świetnie sprawdzi się podczas przyjęć dla dzieci. Ciastka można wtedy swobodnie rozłożyć, aby każde dziecko mogło po nie dosięgnąć.
Patery piętrowe – przyda się, jeśli panujesz sporo gości
Patera dwupoziomowa lub wyższa idealnie nadaje się podczas dużych przyjęć. Ich przechowywanie nie jest uciążliwe, ponieważ nie zajmują one dużo miejsca, a dzięki temu, że pną się ku górze można umieścić na nich dużo więcej produktów niż na standardowych paterach. Takie rozwiązanie sprawdzi się też w sytuacji, kiedy podajemy więcej niż jeden rodzaj wypieków.
Patery okazjonalne – wrzuć na luz i zaszalej!
To wyjątkowy typ naczyń! Mogą występować w wielu kształtach, także okazjonalnych. Na przykład na Boże Narodzenie możesz wybrać paterę w kształcie choinki, na Wielkanoc w kształcie zająca. Dzięki temu jeszcze bardziej podkreślisz nastrój i wyjątkowość sytuacji, która zdarza się przecież tylko raz w roku!
