Grochówka z wędzonym kurczakiem jest tak pachnącym i pysznym daniem, że goście sami wproszą się na jej degustację! Użyty w przepisie smalec nadaje całemu bulionowi wyjątkowego bogactwa smaku, a groszek i ziemniaki zapewniają gęstą konsystencję. Natomiast seler wprowadza do tej potrawy odrobinę świeżości i lekkości. Aby dopełnić smak tej grochówki, zalecamy także dodanie kilku łyżek drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry do każdej miski przed podaniem. Sprawdź naszą propozycję na grochówkę z wędzonym kurczakiem!
Przygotuj
Składniki
- biały chleb bez skórki – 150 g,
- cebula – 1 sztuka,
- boczek wędzony – 50 g,
- marchew – 1 szt,
- wędzony kurczak – 1 szt,
- zielony groszek suchy – 350 g,
- masło – 2 łyżki,
- seler – 1 łodyga,
- sól,
- wędzony boczek – 200 g.
Sposób przygotowania
- Opłucz groszek i przełóż go do miski. Następnie zalej ciepłą wodą i pozostaw tak na 2 godziny. Po tym czasie zlej wodę.
- Na duże kawałki pokrój kurczaka i smalec, przełóż te składniki do rondla i zalej 2 litrami wody. Następnie całość zagotuj, a kiedy powstanie piana – usuń ją, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez kolejne 20 minut. Zdejmij boczek i kurczaka z patelni i odcedź bulion. Dodaj do niego groszek zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
- Obierz cebulę i marchew, a następnie drobno posiekaj te warzywa. Umyj i posiekaj seler. Podgrzej 1 łyżkę masła na patelni i podsmażaj na niej warzywa przez 15 minut, ustawiając średni ogięń.
- Wyjmij kości z mięsa z kurczaka, pokrój na małe kawałki, a następnie włóż do zupy razem ze smażonymi warzywami. Dopraw do smaku. Zupę grochową gotować przez 50 minut.
- Pokrój chleb i boczek w drobną kostkę. Następnie rozgrzej suchą patelnię, usmaż boczek do chrupkości i przełóż go na osobny talerzyk.
- Wlej pozostały olej na patelnię. Gdy tylko zacznie się smażyć, dodaj kostki chleba i podsmaż je na złoto. Wymieszaj grzanki z boczkiem. Następnie wlej zupę grochową do głębokich talerzy (lub misek) i do każdej włóż grzanki z boczkiem.
Wskazówka: Aby zaoszczędzić czas, możesz wcześniej namoczyć groszek w zimnej wodzie, na przykład zostawiając go tak na noc (wstawionego do lodówki).