Ravioli to danie, którego przygotowanie jest nieco czasochłonne. Jednak ta pyszna potrawa zdecydowanie jest warta uwagi. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, a następnie włożyć do lodówki (owinięte folią do pieczenia). Dyniowe ravioli to wyśmienita opcja na jesień, która zachwyci Cię swoim nietuzinkowym smakiem. Do tego przepisu polecamy dynię butternut, która jest bogata w smaku i ma delikatną konsystencję, świetnie pasującą do tego ekskluzywnego ravioli.
Wersja dla zapracowanych - czy można przygotować z gotowego makaronu?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na samodzielne przygotowanie makaronu, możesz skorzystać z gotowych produktów. Upewnij się jednak, że makaron, który kupujesz jest przeznaczony do ravioli.
Samodzielnie przygotowane puree z dyni
Ravioli dyniowe najlepiej smakować będzie, jeśli puree z dyni przygotujesz samodzielnie. W tym celu pokrój dynię na niewielkie kawałki, dodaj oliwę z oliwek i piecz w piekarniku w temperaturze 400°, aż będzie miękka (od 30 do 35 minut). Następnie wrzuć upieczone kawałki dyni do miksera i zblenduj je na gładką masę.
Wskazówka - można mrozić
Ravioli z naszego przepisu można zamrozić, dzięki czemu będziesz mógł delektować się jego pysznym smakiem nawet po paru tygodniach od przygotowania. Przygotowane danie przełóż do plastikowej torby. Do szybkiego odgrzania ravioli mogą posłużyć Ci dowolne garnki, jakie posiadasz w swojej kuchni. Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez 2–3 minuty lub do momentu, aż makaron będzie miękki. To danie można przechowywać zamrożone przez okres do 3 miesięcy.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula (drobno posiekana),
- 50 g masła,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 600 g obranej dyni butternut, pokrojonej w kostkę,
- 60 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 4-5 kulek gałki muszkatołowej,
- 60 g parmezanu
Ciasto z makaronu jajecznego
- 250 g (1 szklanka) mąki „00”
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- masło szałwiowe
- 200 g masła
- 1 szklanka liści szałwii
Sposób przygotowania
- Mąkę, jajka, żółtko i oliwę wymieszaj w robocie kuchennym, aby składniki stworzyły ciasto. Powierzchnię stołu, deski do krojenia lub stolnicy posyp lekko mąką i przełóż na nią ciasto z robota kuchennego. Następnie ugniataj ciasto, dosypując mąkę, jeśli masa jest nadal lepka. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 1 godzinę.
- Na patelni podsmaż cebulę na oleju i połowie masła, aż cebulka nabierze rumianego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj jeszcze przez 1 minutę. Następnie przełóż mieszankę do miski i odłóż na bok. Na patelnię połóż dynię i pozostałe masło i duś bez przykrycia przez około 8-10 minut (tak, aby dynia była miękka).
- Wlej na patelnię z dynią wino i 100 ml wody i poczekaj, aż odparuje. Duś przez kolejne 8 minut. Dzięki temu zabiegowi dynia będzie bardzo delikatna. Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, cebulę i czosnek, a następnie odstaw patelnię do ostygnięcia (30 minut). Na koniec posyp całość parmezanem, dopraw i dokładnie wymieszaj, by smaki się ze sobą połączyły.
- Podziel ciasto na makaron na 6 kawałków. Pracuj tylko z jednym kawałkiem na raz.
- Najpierw rozwałkuj ciasto, a następnie przepuść przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najszerszego miejsca i posypując mąką w razie potrzeby. Złóż na pół i powtarzaj tą czynność, aż makaron będzie gładki i jedwabisty. Kontynuuj zwijanie i składanie, zmniejszając ustawienia za każdym razem, aż ciasto będzie miało grubości 3 mm. Warstwy gotowego makaronu wyłóż na tacy przykrytej papierem do pieczenia, oddzielając każdą warstwę arkuszem papieru i przykrywając wilgotnym ręcznikiem. Powtarzaj to, aż całe ciasto zostanie zwinięte i pokrojone.
- Na płaty makaronu do ravioli nałóż puree z dyni. Posmaruj krawędzie płynnym jajkiem, a następnie umieść kolejną warstwę makaronu na wierzch. Pokrój nadziany makaron na małe kawałki, a następnie umieść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia (oddzielając każdą warstwę większą ilością papieru) i wstaw do lodówki.
- Roztop masło w rondlu (1-2 minuty). Dodaj szałwię, zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj. Przelej do miski.
- Upieczone dyniowe ravioli gotuj w dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą, aż będzie al dente (2-4 minuty). Przenieś ravioli łyżką cedzakową do miski. Całość skrop masłem szałwiowym, posyp parmezanem i podawaj natychmiast.
Smacznego!
