Masz ochotę na kebab, ale niekoniecznie masz czas na wyjście z domu. A poza tym lubisz pichcić i chętnie sięgasz po przepisy kuchni światowych. Nasz przepis jest prosty, a domowy kebab z kurczaka w puszystych chlebkach, podawane na ciepło to doskonały pomysł na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Przygotuj:
- miskę średniej wielkości,
- metalowe szpikulce do szaszłyków,
- patelnię do grillowania,
- miseczkę do podania dipu z awokado.
Składniki podstawowe (na 4 porcje):
- 4 filety z kurczaka,
- 4 chlebki pita,
- 1 cytryna.
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka papryki ostrej,
- korzeń imbiru (wystarczy kawałek wielkości kciuka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 3 łyżki oliwy,
- świeżo zmielony pieprz i sól morska.
Dip z awokado:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili bez nasion,
- pęczek świeżej kolendry,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotuj składniki marynaty i wymieszaj je w misce, w której zmieszczą się również filety z kurczaka. Umieść je w marynacie, ale pamiętaj, by każdy kawałek mięsa dokładnie w niej obtoczyć. Przykryj miskę, na przykład folią spożywczą i pozostaw mięso w marynacie na co najmniej pół godziny.
W tym czasie przygotuj dip z awokado. Miąższ z awokado rozgnieć widelcem i dodaj do niego przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną papryczkę i kolendrę. Wciśnij sok z cytryny, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do przygotowania dipu możesz wykorzystać blender, jeśli lubisz, gdy sosy mają gładką, jednorodną konsystencję.
Zamarynowane mięso pokrój w kostkę. Nabij je na szpikulce do szaszłyków. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i umieść na niej szaszłyki. Podsmaż cząstki kurczaka równo z każdej strony. Zajmie to ok. 7 minut, a efektem będą złociste kawałki mięsa.
Gotowe kawałki kurczaka umieść we wnętrzu chlebków. Wykonaj kieszonki rozrywając krawędzi lub równo przecinając chlebki nożem. Na mięso nałóż porcję dipu z awokado. Podawaj z cząstką cytryny, której sokiem skropisz danie do smaku.
W czasie, gdy będziesz smażyć kurczaki, pamiętaj by podgrzać chlebki. Arabskie chlebki i pity kupisz na lokalnym targowisku lub w gruzińskiej piekarni. Możesz je również upiec samodzielnie, ale wtedy czas przygotowania dania zdecydowanie się wydłuży. Gotowe chlebki podgrzejesz w prosty sposób, wystarczy umieścić na suchej patelni na 30 sekund z każdej strony.
Domowy kebab z kurczaka smakuje wyśmienicie. Przekonasz do tego dania małego niejadka, natomiast nastolatki będą wniebowzięte, gdy przygotujesz dla nich taką przekąskę. Danie kojarzy się z fast foodem, ale przygotowane w domu jest zdrowsze od tego, które kupisz na ulicy. Przepis możesz wykorzystać podczas wiosennego biesiadowania przy grillu. Będzie miłą odmianą po tłustych kiełbaskach i klasycznych szaszłykach.
Na koniec kilka praktycznych porad – do przygotowania tego dania, drewniane patyczki do szaszłyków nie sprawdzą się do przygotowania kebabów. Lepszym rozwiązaniem będzie zakup metalowych szpikulców. Tego typu akcesoria powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można na nich przygotować szaszłyki z grilla węglowego, poza tym kupujesz je raz i używasz bardzo długo.