Czy zastanawiałeś się w jaki sposób wyglądałoby przygotowywanie smakowitych i aromatycznych dań z piekarnika gdyby nie naczynia żaroodporne? To przecież właśnie dzięki nim zyskujemy tę niepowtarzalną soczystość pieczonych lub zapiekanych potraw. Mięsa, ryby, zapiekanki ziemniaczane czy makaronowe w nich przygotowywane zyskują miękkość, smakują wyśmienicie i zachwycają bogactwem zapachów. Co więcej, ceramiczne naczynia do zapiekania nadają się również do wypiekania w nich ciast! Wielofunkcyjność naczyń tylko przemawia dodatkowo na ich korzyść. Możesz w nich przygotować zarówno danie obiadowe jak również ciasto i deser. Dlaczego jeszcze są niezbędne w każdej nowoczesnej kuchni?

Ceramiczne naczynia do zapiekania
Uniwersalność, mnogość możliwości wykorzystania oraz estetyczne wykonanie, które zachwyca ciekawymi kolorami, wzorami i kształtami to właśnie cechy tych naczyń. Ceramika wysokiej jakości nie tylko znosi wysokie temperatury. Jest również niezwykle odporna na wahania temperatury oraz wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Naczynie można z powodzeniem bezpiecznie umieścić w zamrażarce. Nie musisz martwić się, że pieczenie w ceramicznej formie będzie miało negatywny wpływ na smak potraw. Przeciwnie – tego rodzaju brytfanna pomaga zachować oryginalny smak i aromat przygotowywanych w niej potraw. Dodatkowo upieczoną w naczyniu żaroodpornym potrawę możemy zaserwować bezpośrednio na stół zaraz po wyjęciu jej z piekarnika. Eleganckie formy wpasują się stylem do aranżacji zarówno weekendowego obiadu w gronie domowników, jak i bardziej oficjalnego przyjęcia w towarzystwie znajomych. Ich dodatkowym plusem jest także fakt, iż długo utrzymują ciepło potraw. Nie musisz się więc martwić, że podana potrawa za szybko wystygnie.

Wybierając ceramiczne naczynia do zapiekania warto zwrócić uwagę na ich kształt. Zaokrąglone brzegi z pewnością ułatwią wyjmowanie z nich wszelkiego rodzaju potraw. Unikaj także kupowania form ze żłobieniami wewnątrz, czy naczyń o bardzo ostrych kątach. Może i wyglądają ładnie, natomiast na pewno będzie się w nich gromadzić jedzenie co sprawi, że trudno będzie je później doczyścić. Podobnie jest ze zdobieniami. Nie jest to niestety najlepszy pomysł, ponieważ mogą szybko zacząć ulegać wszelkiego rodzaju uszkodzeniom. Zwróć także uwagę na tworzywo, z jakiego wykonane są uchwyty naczynia. Najlepszym rozwiązaniem będą te, które stanowią integralną część formy. Plastik absolutnie nie wchodzi w grę. Dlaczego? Ponieważ poddany działaniu wysokiej temperatury piekarnika, zwyczajnie się stopi!

Jakie ceramiczne naczynia do zapiekania warto mieć w swojej kuchni?
Uniwersalne kształty i rozmiary form do zapiekania dają nam naprawdę nieograniczone możliwości i pobudzają naszą kulinarną wyobraźnię. W klasycznym, prostokątnym naczyniu upieczesz zapiekankę makaronową lub ciasto. Upewnij się, że wybierasz naczynie, które jest wykonane z solidnego i wytrzymałego surowca. Zwróć również uwagę na wymiary, żeby z łatwością dopasować naczynie do wielkości wnętrza Twojego piekarnika.

Czy Twoi bliscy uwielbiają muffinki? Oczywiście, że tak! Z pomocą ceramicznej formy na babeczki, możesz nieustanie sprawiać im radość oryginalnymi wypiekami, które nigdy się nie nudzą! Pokryta powłoką non-stick foremka sprawi, że problem wyciągnięcia muffinek w nienaruszonym stanie szybko pójdzie w niepamięć. Wykonane z wytrzymałego silikonu, antypoślizgowe uchwyty zapewnią Ci bezpieczeństwo podczas wyciągania formy z piekarnika. Trwałe i przyjemne dla oka naczynie do pieczenia pozwoli na jednorazowe wypieczenie aż dwunastu babeczek! A po rozdaniu swoim najbliższym wypieczonych w formie smakołyków, możesz ją umyć w zmywarce.

Masz ochotę na crème brulee? A może zapiekane pod kruszonką owoce lub mini zapiekanki? Czas na kolejne ceramiczne naczynia do zapiekania, bez których ciężko poruszać się dzisiaj w kuchni. Kokilki sprawdzają się idealnie w roli mini foremek, w którym upieczesz mini dania, gotowe do podania zaraz po wyjęciu z piekarnika.
