To bułgarskiego leczo z marchewką zachwyca nietuzinkowym i harmonijnym smakiem, dzięki czemu będzie doskonałą propozycją na każdą okazję. Przypomina ono najlepszą wersję klasycznego leczo jednak z pewnymi modyfikacjami. Zdecydowanie warto jest poświęcić nieco czasu i ugotować bułgarskie leczo z marchewką samodzielnie i ze sprawdzonych składników. Będzie smaczniejsze i bez wątpienia dużo zdrowsze niż jakakolwiek gotowa wersja tego dania! Jeśli szukasz smacznego i zdrowego przepisu na obiad, sprawdź naszą poniższą propozycję!
Przygotuj
- rondel,
- patelnie,
- obieraczkę do warzyw,
- słoiki.
Składniki
- sól – szczypta,
- marchewka – 1 kg,
- olej roślinny – 0,5 szklanki,
- papryka (czerwona i zielona) – 2 kg,
- cebula – 1 kg,
- cukier – 0,5 filiżanki,
- ocet 6% – 0,5 filiżanki,
- pomidory – 3 kg.
Sposób przygotowania
- Umyj pomidory i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do rondla i postaw go na kuchence. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając.
- Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w półpierścienie, marchewkę w paski. Podgrzej 2 łyżki oleju na patelni i szybko podsmaż warzywa. Zmniejsz ogień i duś mieszankę przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając ją łyżką.
- Umyj dokładnie paprykę i pokrój wzdłuż na 4 części, usuwając jej wnętrze z nasionkami. Zagotuj wodę w szerokim rondlu i włóż do wrzątku paprykę na 2-3 minuty. Następnie zlej wodę.
- Do gotującej się mieszanki pomidorów dodaj ocet, cukier, olej roślinny i sól. Następnie dołóż cebulę, marchewkę i paprykę i dokładnie wszystko wymieszaj. Bułgarskie lecho z marchewką gotować się powinno przez 15 minut na średnim ogniu, a całość należy od czasu do czasu pomieszać.
- Zdejmij gorące lecho z ognia i natychmiast przełóż do suchych sterylnych słoików. Zamknij słoiki hermetycznie specjalną maszyną.
- Słoiki z lecho odwróć do góry dnem, zawiń w gruby koc lub umieść pod ciepłym kocem i pozostaw na 8-10 godzin. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wskazówka
W razie potrzeby pomidory na lecho możesz obrać ze skórki. Aby to zrobić, przekrój każdego pomidora na krzyż, zanurz go we wrzącej wodzie na 1 minutę i włóż do durszlaka. Ostudź i odklej skórkę.