Szukasz pomysłu na wprowadzenie aromatycznego urozmaicenia swojego obiadu? Dzisiaj przedstawiamy przepis na inspirowany węgierską kuchnią gulasz. Bogrács to po węgiersku mocowany na trójnogu kociołek, który umieszcza się bezpośrednio nad ogniskiem i gotuje w nim gulyásleves, czyli zupę gulaszową. Gulasz węgierski przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!
Głównymi składnikami tej zupy są tłuste mięso, pomidory i papryka oraz spora ilość bardzo wyrazistych i aromatycznych przypraw. Węgrzy spożywają tradycyjny bogracz na ostro, my przygotowaliśmy nieco łagodniejszą wersję. Jeśli jednak wolisz dania na ostro, dopraw swój gulasz do woli, nie żałując chili.

Składniki:
- 600 gramów wołowiny na gulasz
- 150 gramów boczku
- 300 gramów ugotowanych ziemniaków w kawałkach
- trzy średnie cebule
- dwie czerwone papryki
- cztery średnie ząbki czosnku
- dwa średnie ogórki kiszone
- łyżka węgierskiej gulaszowej pasty paprykowej
- szczypta majeranku
- dwie łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
- łyżeczka kminku
- cztery łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie:
Wybierz spory garnek. Wytop w nim boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę wraz z cienko pokrojonym mięsem i podsmaż wszystko razem.
Dodaj paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa połączyła się z tłuszczem.
Do trzech czwartych wysokości garnka dodaj wodę, pozostałe przyprawy i gotuj wszystko pod przykryciem do momentu aż mięso zrobi się miękkie (ostrzegamy – to może potrwać!).
Kiedy mięso osiągnie pożądaną miękkość, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, ogórki pokrojone w kostkę.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, pastę paprykową, roztarty czosnek, oraz gotuj całość pod przykryciem przed kolejne 7 do 10 minut.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 5 do 7 minut.
Tuż przed podaniem, na wzór naszych węgierskich sąsiadów, posyp całość natką pietruszki i surowymi krążkami cebuli. Gotowe! Smacznego!
