Boże Narodzenie jest tuż za rogiem i czas pomyśleć o słodkościach, które ozdobią Twój świąteczny stół. Aromatyczne ciasto świąteczne to propozycja, która z pewnością doda odrobiny magii do zimowych, świątecznych, długo wyczekiwanych dni. Poniżej przedstawiamy nasz przepis na to pyszne ciasto.
Składniki na ciasto świąteczne
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 200 g dyni
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,3 łyżeczki imbiru
- 80 g oleju roślinnego
- 50 g orzechów
- 50 g owoców kandyzowanych
Jak zrobić ciasto świąteczne?
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste a potrzebne produkty znajdziesz w każdym sklepie.
Krok 1
Przygotuj 2 duże jajka, szczyptę soli i 100 gramów cukru. Umieść te składniki w kielichu miksera, a następnie zmiksuj z dużą prędkością. Kiedy jajka są już dobrze ubite, czas dodać sekretny składnik – 200 g świeżo obranej dyni. W razie potrzeby dynię można zastąpić marchewką. Ani dynia, ani marchewka nie będdzie wyczuwalna w cieście, ale sprawi, że będzie ono niesamowicie delikatne i wyróżni się pięknym, słonecznym kolorem.
Krok 2
Marchewki lub dynię należy zetrzeć, najlepiej używając do tego blendera kuchennego. Dodaj skórkę mandarynki, pomarańczy lub cytryny i blenduj z minimalną prędkością, aż masa będzie gładka.
Krok 3
Teraz nadeszła kolej na produkty suche. Potrzebować będziesz 150 gram przesianej mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu i około 1/4 łyżeczki imbiru. Dodaj proszek do pieczenia i przyprawy do mąki i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodawaj powoli suche produkty do miski miksera. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek mąki. Ciasto powinno być ładnie uformowane i bardzo aromatyczne. Teraz dodaj 80 g bezsmakowego oleju roślinnego, 50 g orzechów (możesz użyć dowolnych orzechów) i 50 g owoców kandyzowanych lub suszonych, jeśli chcesz. Wszystko wymieszaj.
Krok 4
Twoje przyprawione ciasto jest gotowe. Teraz przygotuj najważniejsze przybory do pieczenia. Możesz upiec je w porcjach w foremkach na babeczki; przepis przeznaczony jest na 12 standardowych babeczek. Lub możesz upiec całe ciasto, wybierając metalowe formy do pieczenia. Formę posmaruj olejem roślinnym i rozprowadź ciasto równomiernie za pomocą łopatki. Następnie wstaw ciasto do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, w trybie góra / dół. Ciasto powinno być pieczone przez około 35-40 minut. Kontroluj stan ciasta drewnianym patyczkiem – powinnien wyjść czysty i suchy. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przenieś je na talerz i pozwól mu nieco ostygnąć.
Krok 5
Schłodzone ciasto możesz po prostu posypać cukrem pudrem, a na wierzchu możesz udekorować posiekanymi orzechami, pestkami dyni, posypką cukrową lub kawałkami kandyzowanych owoców. Dzięki dodanej dyni ciasto będzie bardzo delikatne, soczyste i będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Wypróbuj ten przepis na ciasto świąteczne i ciesz się wyjątkowym świątecznym nastrojem!
Smacznego