Czy tak jak Włosi nie wyobrażasz sobie rozpoczynać dnia bez parującego kubka pobudzającej kawy? A może na wzór Brytyjczyków, zamiast kawy, parzysz rano filiżankę aromatycznej herbaty? Kawa czy herbata? Każdy z nas jest niewolnikiem własnych przyzwyczajeń i wykorzystuje wolną chwilę, czy to o poranku, czy w porze lunchu, by usiąść na moment i oddać się bez reszty przyjemności, jaką daje ulubiony gorący napój. Sięgamy wtedy do herbaciarki po naszą najlepszą herbatę i parzymy ją, delektując się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Skąd wziął się w Polsce zwyczaj parzenia herbaty? Jak do nas przywędrowała? I najważniejsze, czy na pewno podajemy ją w odpowiedni sposób? Czy należycie celebrujemy popołudniową herbatkę podejmując gości? Sprawdźmy!

Jak herbata przywędrowała do Polski?
Herbatę poznaliśmy w Polsce za czasów panowania króla Jana Kazimierza. To właśnie jego małżonka, królowa Maria Ludwika przywiozła ze sobą do naszego kraju zwyczaj picia tego napoju. Czy wiesz, że herbata była pierwotnie traktowana jako ziele lecznicze? Tak! I w tym czasie nabyć ja można było jedynie w aptece. Zwyczaj parzenia i picia herbaty jako napoju towarzyszącego spotkaniu sięga drugiej połowy osiemnastego wieku. Na szczęście w tym czasie stosunki handlowe pomiędzy Anglią i Polską były bardzo dobre, więc zapasu herbaty w naszym państwie nie brakowało. Był to na tamten czas towar naprawdę luksusowy, zatem tylko bogaci mieszczanie, szlachta czy magnaci mogli sobie pozwolić na zakup herbaty.

Na szczęście dla wszystkich miłośników herbaty w dzisiejszych czasach każdy może sobie pozwolić na raczenie się tym przyjemnie rozgrzewającym napojem. Jaką herbatę podajemy i spożywamy najczęściej? Największą popularnością niezmiennie cieszy się czarna herbata. Jest to jeden z tych rodzajów, który z pewnością znajdziesz w przegródce każdej herbaciarki. Ten rodzaj należy parzyć we wrzątku, czyli w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około trzy do pięciu minut, w zależności od tego, jaką intensywność napoju chcemy uzyskać. Zielona herbata, by uzyskać pełnię swego smaku potrzebuje natomiast innej, niższej temperatury. Powinniśmy ją parzyć w temperaturze nie wyższej niż 60-80 stopniach. Pamiętaj o tym, szczególnie wtedy, gdy podejmujesz gości. Właśnie! Zastanówmy się teraz, w jaki sposób serwujemy herbatę w swoim domu? Picie jej w samotności nie wymaga zazwyczaj przesadnego przygotowania, niemniej jednak warto zadbać o etykietę i prawidłowy sposób jej podania, kiedy mamy towarzystwo. Jak to zrobić?

Eleganckie podawanie herbaty
Celebrowanie nawet najbardziej nieformalnych spotkań przy herbacie daje możliwość, by zrelaksować się, porozmawiać i odprężyć w dobrym towarzystwie. Starajmy się czerpać z takich chwil jak najwięcej. Podejmując gości, czy to na przedpołudniowej herbacie, czy podczas większych, na przykład rodzinnych uroczystości czy świąt, zadbaj o to, by mieli możliwość wyboru swojego ulubionego rodzaju herbaty. Nie wszyscy lubią herbatę liściastą, podobnie , jak nie wszyscy są amatorami herbaty w torebkach. Jeśli wybór pada na herbatę w liściach, upewnij się, że do jej parzenia użyjesz sitka lub zaparzacza, po to, aby zapobiec przedostawaniu się fusów do zaparzonego naparu. Wybierając tradycyjną herbatę w torebce pamiętaj, aby podać gościom mały talerzyk czy podstawkę po to, aby mogli zadecydować o intensywności naparu, a później wyjąć torebkę z kubka czy filiżanki. Nie ma nic gorszego i bardziej nieeleganckiego niż picie herbaty z pływającą w niej torebką.

Warto również zwrócić uwagę na to, by włożyć do herbaciarki kilka różnych rodzajów i mieszanek tego naparu, oferując w ten sposób swoim gościom komfort wyboru. Pozwól, by mieli okazję wybrać swój ulubiony rodzaj herbaty oraz by mogli spróbować także czegoś nowego. Oczywiście nadmiar wyboru może przyprawiać o ból głowy, zatem bądź gotowy zaproponować swoim gościom jeden z rodzajów herbaty z Twojej herbaciarki. A teraz najważniejsze – jak podać herbatę? W kubku czy w filiżance? Wiadomo, że podawanie jej w kubku nie jest zbyt eleganckie. Masywne kubki to idealny wybór na chłodny, jesienny lub zimowy wieczór, który planujesz spędzić w samotności nad dobrą książką. Dla gości wybierz jednak serwis do serwowania herbaty. Lekka porcelana pomoże w zaprezentowaniu napoju oraz sprawi, że aromat i smak pozostanie odpowiednio intensywny. Każda filiżanka herbaty będzie się ładnie prezentowała w towarzystwie łyżeczki do wymieszania naparu. A co podać do herbaty? Cukier i miód, jeśli wiesz, że Twoi towarzysze lubią słodki smak napoju. I oczywiście obowiązkowo coś słodkiego! Ciasta, ciasteczka, babeczki czy innego rodzaju słodycze zawsze umilą czas spędzony w doborowym towarzystwie, nad filiżanką gorącego, aromatycznego naparu.
