Każdy miłośnik jedzenia wie, że to właśnie ulubione potrawy sprawiają najwięcej przyjemności w życiu. A jeszcze większą satysfakcję daje samodzielne przyrządzenie ich. Słone czy słodkie, kwestia gustu. Jedno jest pewne – nawet najlepszy kucharz nie poradzi sobie bez dobrych akcesoriów do pieczenia. To niezbędny element wyposażenia każdego miłośnika kuchni, zarówno amatora jak i profesjonalisty. Jakie akcesoria i przybory kuchenne wybrać, żeby służyły nam jak najdłużej, a jednocześnie były uniwersalne i przydatne?
Forma do pieczenia
Podstawowym elementem, którego nie może zabraknąć w kuchni miłośnika pieczenia, jest forma do pieczenia. Obecnie na rynku można znaleźć szeroką gamę tych akcesoriów, stworzonych z różnych materiałów i cechujących się różnymi atrybutami. Ważne jest więc to, aby w swoim wyborze kierować się przede wszystkim przeznaczeniem danej formy i swoim doświadczeniem.
Najbardziej znanymi formami do pieczenia są z całą pewnością metalowe blachy, które każdy kojarzy jeszcze z czasów dzieciństwa. Przywodzą one na myśl słodkie wypieki mamy i babci. Występują one w różnych rozmiarach i kształtach, są lekkie, tanie i ogólnodostępne. Niestety materiał, z którego są zrobione, nie jest odporny na rdzewienie – konieczne jest więc zabezpieczenie ich papierem do pieczenia.
Producenci wyszli naprzeciw potrzebom klientów, a rozwiązaniem problemu okazały się formy ze stali nierdzewnej – trwałe, odporne na wgniecenia i rdzewienie.
Ostatnimi czasami na popularności zyskały akcesoria kuchenne z silikonu – silikonowe mogą być również formy do pieczenia, dostępne w różnych wielkościach, kształtach a także i kolorach. Takie formy cechują się przede wszystkim tym, że są odporne na przywieranie, a foremki stworzone z tego materiału są bardzo elastyczne, dzięki czemu przechowywanie ich staje się zdecydowanie łatwiejsze. Niestety wyciągając z nich ciasto należy unikać ostrych narzędzi, które mogłyby uszkodzić silikonową powierzchnię.
Oprócz wyżej wymienionych rodzajów foremek do pieczenia, na rynku dostępne są także formy ceramiczne i szklane.Wykonane ze szkła żaroodpornego naczynia są idealne do różnego zastosowania – nadają się zarówno do pieczenia ciast jak i na przykład zapiekanek. Jest to materiał wytrzymały, jednak trzeba pamiętać o tym, że może on ulec stłuczeniu. Takie formy są też zdecydowanie cięższe od poprzednich. Akcesoria ceramiczne górują przede wszystkim pod względem estetycznym – mogą być udekorowane różnorodnymi wzorami i mieć różne kolory. Niestety, nie są one najtańsze i mogą ulec zniszczeniu. Nie nadają się też do wszystkich rodzajów wypieków.

Trzepaczki do jajek
Kolejnym istotnym elementem dla miłośnika pieczenia z całą pewnością jest odpowiednio dobrana trzepaczka do jajek. Jajka są dodatkiem wykorzystywanym w niemalże każdym przepisie – nic więc dziwnego, że trzepaczka jest przedmiotem zdecydowanie niezbędnym. Jest ona bardzo uniwersalna – chociaż nazwa określa jej przeznaczenie, to tak naprawdę może ona posłużyć do wielu różnych czynności, na przykład dobrego wymieszania ciasta.
Istnieje wiele różnych rodzajów trzepaczek, a to, na jaki się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od naszych preferencji, umiejętności kulinarnych i potrzeb. Na rynku można znaleźć zarówno trzepaczki elektryczne jak i ręczne, które dodatkowo dzielą się na kilka kategorii – klasyczne, spiralne i sprężynowe. Ich nazwy wskazują na kształt końcówki trzepaczki do jajek, która odpowiednio przypomina gruszkę, spiralę lub sprężynę.
Decydując się na ręczną trzepaczkę do jajek, musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Wybór jest duży, a każdy z modeli ma zarówno swoje zalety jak i wady. Do najczęściej polecanych należą: trzepaczki ze stali nierdzewnej, silikonowe, nylonowe i drewniane.
Trzepaczki ze stali nierdzewnej to częsty wybór ze względu na ich wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Dzięki temu są to akcesoria, które będą nam służyć przez długi czas. Nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, jednak szybko się nagrzewają. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji może być trzepaczka do jajek silikonowa, która tak samo jak jej poprzedniczka, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i jest neutralna w smaku, a na dodatek jest odporna na wysokie temperatury. Podobnymi właściwościami cechują się trzepaczki nylonowe, natomiast te zrobione z drewna mogą ulegać zniszczeniu przez wilgoć, stopniowo niszczącą drewno.

Szpatułki do ciasta
Nie jest to gadżet niezbędny, raczej miły dodatek ułatwiający i umilający pieczenie. Warto się jednak w niego zaopatrzyć, szczególnie o takim rozwiązaniu powinny pomyśleć osoby, które pieką często. Za pomocą tych akcesoriów zdecydowanie łatwiej jest na przykład rozsmarowywać krem na wypiekach lub wybierać ciasto z miski.
Podobnym do szpatułki ułatwieniem jest także łopatka, która ułatwia porcjowanie ciasta. Te gadżety występują w różnych kształtach, rozmiarach i kolorach, są także zrobione z różnorodnych materiałów. Ważne jest więc to, aby wybierać te najbardziej odporne na czynniki zewnętrzne i najlepiej dopasowane do potrzeb użytkownika.

Minutnik
Kolejnym gadżetem ułatwiającym pracę w kuchni jest minutnik. W czasach, w których każda osoba ma w swojej kieszeni telefon komórkowy z wieloma różnorodnymi aplikacjami, minutnik nie jest niczym niezbędnym. Mimo wszystko może on stanowić dopełnienie wystroju kuchni, a także być miłym dodatkiem, umilającym pieczenie. Zwłaszcza, że na rynku można znaleźć minutniki występujące w naprawdę przeróżnych wzorach i kolorach, od tych klasycznych aż po śmieszne czy urocze.

Rękawy cukiernicze
Czym byłyby pyszne torty bez umieszczonego na wierzchu kremu czy lukru? Zdecydowanie straciłyby sporo swojego uroku – o tym wie każdy miłośnik pieczenia. Przydatnym gadżetem może być w takim przypadku rękaw cukierniczy, który ułatwia dekorowanie wypieków. Dzięki temu drobnemu dodatkowi każde ciasto zyska niepowtarzalną magię i wspaniały smak – tak udekorowany wypiek cieszyć będzie nie tylko kubki smakowe ale i oko, co, jak powszechnie wiadomo, jest bardzo ważnym aspektem.

Waga kuchenna
Przygotowywanie potraw byłoby wręcz niemożliwe bez odmierzania ilości składników. Właśnie dlatego każdy miłośnik wypieków powinien zaopatrzyć się w ten gadżet. Waga kuchenna jest praktyczna i uniwersalna, nie trzeba być profesjonalnym piekarzem, żeby jej potrzebować – idealnie nada się do codziennego użytku w każdym domu. Najlepiej zainwestować trochę więcej funduszy, aby waga posłużyła przed dłuższy czas.
Wszystkie akcesoria kuchenne wymienione w tym artykule zdecydowanie powinny znaleźć się w każdej kuchni. Mamy nadzieję, że ten artykuł dostatecznie zainspirował Cię do uzupełnienia swojego kuchennego wyposażenia.
