Leczo - jesienne danie jednogarnkowe

Leczo to jedno z naszych ulubionych, jesiennych dań. Oczywiście może być ono serwowane przez cały rok, jednak ze względu na swój wygląd i kolor dania, nam szczególnie kojarzy się z jesienią.

Leczo znamy dzięki kuchni węgierskiej, gdzie lecsó podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych, na przykład do kotleta schabowego lub jako samodzielną potrawę. Francuskim kuzynem lecza jest Ratatouille, jarska potrawa składająca się z papryki, cukinii, bakłażanów, cebuli i pomidorów.

leczo

Ciekawostka:

Papryka jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w witaminy i łatwo dostępnym. Obniża ciśnienie, a zawarta w niej witamina C jest odporna na rozkład podczas obróbki cieplnej warzywa. Niezależnie więc czy gotujesz, smażysz, czy pieczesz paprykę, nie straci ona swojej witaminowej mocy!

W Polsce znamy paprykę dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją z jednej ze swoich wypraw. Czy wiesz, że na świecie istnieją ponad 2000 odmian papryki? Różnią się one kształtem, kolorem, wielkością oraz oczywiście smakiem.

papryczki

Składniki:

  • 3-4 papryki – kolorowe lub tylko czerwone
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 500 gram kiełbasy, na przykład wiejskiej podsuszanej
  • 700 gram passaty pomidorowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
papryki i pomidory

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój w talarki, a cebulkę w drobną kosteczkę.

W dużym garnku podgrzej olej i dodaj cebulkę, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż się zeszkli.

Dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę. Całość podsmaż na niewielkim ogniu mieszając.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do smażącej się kiełbasy i cebuli.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę paprykę i dorzuć do garnka.

Następnie przypraw całość oregano, słodką i ostrą papryką i nadal co chwilę mieszając podsmaż na większym ogniu przez około 5 minut.

Na końcu dodaj cukinię i podsmaż przez kolejne kilka minut.

Wlej passatę pomidorową i wymieszaj dokładnie całą zawartość garnka.

Całość zagotuj, po czym przykryj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 do 7 minut.

leczo

Porada:

Leczo można podawać z pieczywem lub upieczoną i ciepłą bagietką z masłem ziołowym lub czosnkowym.

Passatę pomidorową można zastąpić pomidorami z puszki (bez skórki).