Przekąski do wina vs. przekąski "barowe" - co i jak podać?

Romantyczny wieczór z lampką wina we dwoje? A może spotkanie przy piwie i meczu z kolegami z pracy? Niezależnie od tego, z jakiej okazji zapraszasz do siebie gości, upewnij się, że jesteś w stanie ich odpowiednio podjąć. Każde spotkanie wymaga obrania innej strategii i innego przygotowania. Jeśli planujesz częstować gości wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi, nie zapomnij również podać do nich „czegoś na ząb”. Zanim przejdziesz do komponowania listy zakupów, zastanów się nad tym, jakiego rodzaju przegryzki najlepiej korespondują z podawanymi przez Ciebie trunkami. Przyznasz, że podanie solonych paluszków do kieliszka wina brzmi nieco absurdalnie, prawda? Upewnij się, że jesteś więc przygotowany, wydobądź zestawy do przekąsek i udekoruj je różnorodnymi smakołykami, które sprawią, że Twoi goście zechcą zostać u Ciebie jak najdłużej!

Przekaski

Idealne przekąski do wina

Nie od dzisiaj wiadomo, że wino najlepiej smakuje w odpowiednim towarzystwie i ze smakowitym talerzem przekąsek. Szukasz zestawu idealnego, który możesz podać jako przegryzki podczas przyjęcia w domu? Przygotuj samodzielnie deskę z serami i wędlinami i innymi dodatkami, które będą się z nimi komponowały oraz sprawdzą się jako niewielkie przekąski. Taki pomysł to naprawdę minimum wysiłku, a odpowiednie wrażenie gwarantowane! Kompozycja smakołyków, jaką przygotujesz powinna być możliwie jak najbardziej różnorodna, aby każdy z Twoich towarzyszy znalazł w niej coś dla siebie. Przygotuj listę zakupów i skorzystaj z oferty sprawdzonych sklepów, gdzie znajdziesz tylko wysokiej jakości produkty, które zasmakują Twoim gościom.

Deska przekasek

Lista zakupów:

  • dorodna kiść ciemnych winogron,
  • kilka rodzajów serów, na przykład: camembert, ser żółty w kostce, ser lazur, ser feta,
  • kilka rodzajów wędlin pokrojonych w plastry, na przykład szynka długo dojrzewająca, pieczony karczek, szynka wędzona i kindziuk,
  • kabanosy,
  • oliwki – najlepiej zarówno zielone jak i czarne,
  • cebulka perłowa,
  • korniszony.
Talerz przystawek

Przygotuj zestawy do przekąsek. Tak wykwintne dodatki zasługują na ładne podanie. Wędliny ułóż w kilku rzędach na desce, następnie obok nich połóż pokrojone już w kosteczkę sery oraz kabanosy podzielone na mniejsze, około pięciocentymetrowe kawałki. Winogron opłucz pod bieżącą wodą i ustaw w niewielkiej odległości od przygotowanej już deski z wędlinami i serami. Korniszony, oliwki oraz cebulkę perłową odsącz z zalewy i przełóż do osobnych, mniejszych miseczek, które także ustaw niedaleko. Dobrym pomysłem będzie zapewnienie gościom wygodnego częstowania się smakołykami. Niezbędne są do tego nie tylko niewielkie talerzyki, ale również widelczyki do przekąsek. Z ich pomocą goście mogą swobodnie nabierać jedzenie na talerzyki i delektować się ich wyjątkowym smakiem. Podaj do nich upieczoną z masłem ziołowym oraz pokrojoną w małe kawałki bagietkę i gotowe!

Deska przystawek

Do wina idealnie pasuje również sushi! Czy Ty też jesteś jego fanem? Jeśli tak, to przygotuj posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich towarzyszy. Zestaw do podawania sushi nada daniu eleganckiego charakteru. Do sushi idealnie pasuje białe wytrawne wino – w sam raz na posiadówkę z przyjaciółmi, jak również na romantyczne spotkanie we dwoje.

Przekąski barowe

Deska serów i wędlin, jakkolwiek obficie zapełniona i aromatyczna, niekoniecznie sprawdzi się przy piwie z kolegami. Podawane barach do kufla bursztynowego napoju zestawy do przekąsek zawierają najczęściej chipsy, paluszki, czy na przykład orzeszki ziemne. Mało, prawda? A wszyscy wiemy, że piwo zaostrza apetyt na przekąski! Dobrym pomysłem będzie zaserwowanie gościom koreczków! Możesz je zrobić naprawdę ze wszystkiego. Dla fanów słonych przekąsek ponadziewaj na wykałaczki kawałeczki kabanosów, pokrojonego w kostkę sera żółtego oraz korniszonków. Dla mięsożerców podaj kawałki kabanosów zawinięte w pachnący ziołami boczek. Wersja wege z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i oliwkami z pewnością również znajdzie swoich amatorów. Kolejnym sprawdzonym pomysłem są mini kanapeczki. Tutaj tylko Twoja wyobraźnia Cię ogranicza. Możesz je podawać zarówno na zimo, jak i na ciepło, podpieczone w piekarniku. Z serem, wędlinami, a także twarożkiem z wędzonym łososiem i koperkiem. Brzmi pysznie, nieprawdaż?

Bruschetty