Komosa ryżowa z warzywami

Chociaż dla wielu może to być nowość, komosa ryżowa (inaczej nazywana Quinoa) jest popularnym zamiennikiem ryżu i kasz, który wykazuje wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Roślina ta wytwarza bogate w skrobie nasiona, jednak w rzeczywistości nie jest ona prawdziwym zbożem. Istnieje wiele sposobów przygotowania komosy ryżowej, jednak w tym artykule skoncentrowaliśmy się na wersji z warzywami.

 

Komosa ryżowa z warzywami to doskonała wegetariańska, wegańska i bezglutenowa opcja na pyszny posiłek. Quinoa nieco przypomina znaną wszystkim kaszę „kuskus”, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłum jak i dzieciom. Jest to ziarno, które bogate jest w wysokiej jakości białko, kwasy tłuszczowe i błonnik. Quinoa zawiera także dużą ilość magnezu, oraz doskonale nadaje się dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ zawiera małą ilość kalorii. Po ugotowaniu, komosa ryżowa charakteryzuje się delikatnym smakiem z mocno wyczuwalną orzechową nutą.

komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami - przepis

Komosa ryżowa jest doskonałym zamiennikiem kasz oraz ryżu. Jeśli masz swoje ulubione przepisy, w których wykorzystujesz kaszę lub ryż, możesz z powodzeniem zastąpić je komosą ryżową. Z pewnością ucieszy cię wtedy fakt, że przygotowanie komosy ryżowej zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż np. Ugotowanie brązowego ryżu (czas gotowania to ok 35 minut). Quinoa zaskakuje, ponieważ przygotować ją możesz w zaledwie 15 minut!

Składniki

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3 szklanki wody
  • 1 cukinia (możesz użyć innego warzywa, np. bakłażana)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • Pół brokuła
  • 2 marchewki
  • Inne warzywa, które lubisz
  • Sól i pieprz

Komosa ryżowa z warzywami - Sposób przygotowania

Postępuj zgodnie z poniższym przepisem, aby otrzymać pyszne danie, które sprawdzi się niezależnie od okazji.

 

Krok 1

Komosa ryżowa nie jest zbożem, ale jest przygotowywana według tej samej metody, której używamy na przykład do gotowania ryżu lub przygotowania kaszy kuskus. Konieczne jest przepłukanie komosy ryżowej zimną wodą przed jej spożyciem, aby uniknąć wytworzenia się gorzkiego smaku podczas gotowania. W tym celu umieść Quinoę w sitku o bardzo drobnych oczkach a następnie przepłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody.

 

Krok 2

Jeśli chodzi o ilość, jaką powinieneś użyć do przygotowania tego przepisu, możemy powiedzieć, że szklanka surowej komosy ryżowej daje trzy szklanki ugotowanego produktu. Na każdą szklankę surowej komosy ryżowej, musisz dodać dwie szklanki wody. Czas gotowania wynosi około 20 minut. Przygotuj komosę ryżową według powyższych wytycznych a następnie przełóż ją do dużej miski.

 

Krok 3

Przygotuj wszystkie warzywa. Umyj je dokładnie, a następnie osusz. Zalecamy, aby po umyciu i obraniu warzyw, pokroić je w małe kostki. Wyciągnij dużą patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, cukinię, pieprz, marchew, cały czas dokładnie mieszając. Ugotuj brokuła.

 

Krok 4

Dodaj komosę ryżową do warzyw znajdujących się na patelni. Dodaj do nich także ugotowanego brokuła.

 

Krok 5

Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dobrze wymieszaj całość i dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek (około 15 gramów powinno wystarczyć, czyli jedna łyżka stołowa).

 

To proste danie zaserwować możesz swoim gościom niezależnie od okazji. Możesz także przygotowywać je dla siebie i swojej rodziny, zmieniając składniki. Na przykład, do warzyw możesz dorzucić mięso z piersi kurczaka, krewetki, lub rybę. Możesz także wykorzystać inne warzywa niż te, które zaproponowaliśmy w tym przepisie.

 

Smacznego!