Akcesoria do grilla 2019 - przygotuj je w tym sezonie!

Początek sezonu letniego to doskonała okazja, aby wyciągnąć grille i akcesoria a następnie zaplanować imprę lub przyjęcie na świeżym powietrzu, z motywem przewodnim w postaci pysznych dań z grilla. Pozwoli to wprowadzić luźną atmosferę i można zaaranżować w ten sposób zarówno spotkanie ze znajomymi, jak i rodzinną uroczystość. Dzięki temu można też przygotować coś pysznego do jedzenia dla każdego - od entuzjastów mięsa, po wegetarian. Oto lista akcesoriów do grilla, które pozwolą nie tylko ułatwić, ale i urozmaicić proces grillowania oraz serwowanie dań.

Sztućce do grilla

Podstawą do udanego grillowania będą przyrządy ułatwiające przewracanie poszczególnych produktów czy ustawianie ich na ruszcie, a także zdejmowanie ich po wypieczeniu. Sztućce do grilla to przede wszystkim dłuższe widelce do grillowania oraz wzmocnione i ostre noże. Wykorzystując je nożna bez obaw obracać mięso, a także przekroić je, jeśli uznamy, iż w ten sposób lepiej się przypiecze lub po prostu chcemy podzielić dany kawałek na mniejsze porcje. Oprócz tego z pewnością przydadzą się szczypce i łopatki, które pomogą w przewracaniu produktów i zdejmowaniu ich z rusztu. Przydatny może się okazać również szpikulec, z którego można korzystać do ściągania mięsa, ale też do przemieszania węgla i tym samym zwiększenia żaru.

Zestaw-przyborow-do-grilla

Fartuch

Jednym z niewielu negatywnych aspektów gotowania w ten sposób może być powstawanie tłustych zabrudzeń. Pryskający tłuszcz czy ściekająca marynata może się przyczynić do trudnych lub niemożliwych do wyczyszczenia plam. Lepiej zatem uniknąć zniszczenia swojej ulubionej bluzki czy koszulki i sięgnąć po specjalny fartuch. Przy okazji można też podkreślić kto będzie kontrolował sam grill, a wiele fartuchów posiada również ciekawe nadruki, przeważnie o charakterze humorystycznym, więc może to być fajny gadżet dla gospodarza.

Baristka w fartuchu trzyma tacę z jedzeniem

Rozpylacz oleju i pędzelek

By uniknąć przylegania mięsa do rusztu bądź tacki wykorzystuje się olej, który przy okazji nadaje potrawom dodatkowego aromatu. Ilość takiego tłuszczu musi być jednak ograniczona, by nie zdominował on całego dania. Z tego względu przyda się specjalny rozpylacz do oleju, dzięki któremu można równomiernie spryskać ruszt czy sam produkt. Do tego warto sięgnąć po pędzelek, który pozwoli na ewentualne pozbycie się nadmiaru tłuszczu. Z powodzeniem może on także posłużyć do posmarowania mięsa wcześniej przygotowaną marynatą.

Rondelek z pędzlem do marynowania potraw

Ruszt i koszyki

Nieodzownym elementem grilla jest ruszt, natomiast nie trzeba się ograniczać do tego klasycznego, który dołączony jest zwykle do zestawu. Istnieją modele w różnych kształtach i różniące się również gęstością samej siatki - te o większym zagęszczeniu będą idealne do smażenia choćby hamburgerów, natomiast mniejsza liczba oczek będzie potrzebna do przygotowania większych i bardziej zwartych kawałków mięsa. Owalne ruszty dopasowane są także do przypieczenia na nich ulubionych ryb. Wyjątkową odmianą rusztu są koszyki, które przydadzą się w szczególności do przygotowania mniejszych kawałków warzyw, które mogłyby się zsunąć z tradycyjnej siatki.

mięso i kiełbaski na grillu podczas imprezy ogrodowej

Tacka aluminiowa

Coraz większą popularnością cieszą się tacki aluminiowe, które stosuje się by nie kłaść produktów bezpośrednio na ruszcie. W ten sposób unikniemy sytuacji w której tłuszcz skapuje bezpośrednio na rozgrzane kawałki węgla, co powoduje dymienie i wydzielanie się szkodliwych dla naszego zdrowia związków. Oprócz tego znacznie ułatwia to samo przygotowanie posiłku, poprzez większą kontrolę nad stopniem wysmażenia. Jedzenie obrabiane jest wtedy równomiernie, zatem unikniemy nadmiernego przypieczenia czy też sytuacji w której mięso zarumieni się z zewnątrz, lecz będzie wciąż niedopieczone w środku.

kolorowe surowe marchewki

Produkty jednorazowego użytku

Trudno wyobrazić sobie imprezę w ogrodzie bez popularnych "jednorazówek". Mowa tutaj o talerzykach, miseczkach, widelcach, nożach i kubkach jednorazowego użytku. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bowiem jedzenie przygotowane na grillu spożywa się od razu po przygotowaniu, często siedząc jedynie na krzesełku czy wręcz na stojąco, bowiem spotkanie tego typu ma charakter mniej formalny, więc nie trzeba szykować uroczyście nakrytego stołu. Korzystanie wtedy z tradycyjnych naczyń i sztućców może być problematyczne, a na pewno mało wygodne. Produkty jednorazowe są lekkie i dostosowane do takich właśnie chwil. Przy okazji unikniemy też konieczności zmywania tłustych śladów, co nie należy do przyjemnych zajęć. Jest to zatem rozwiązanie praktyczne zarówno z perspektywy gości, jak i gospodarza.

Zegarek i sztućce na jednorazowym talerzyku

Szpikulce do szaszłyków

Przekrój produktów i dań, które można przygotować na ruszcie jest wręcz nieograniczona, lecz dla wielu osób najlepszym wariantem są szaszłyki, gdzie można z powodzeniem przeplatać ze sobą smaki mięsa oraz warzyw. Warto zaopatrzyć się zatem w specjalne szpikulce do przygotowania szaszłyków, z których można potem korzystać wielokrotnie. Alternatywą są zwykłe drewniane patyki, lecz z tych skorzystamy tylko raz.

Szpikulce do szaszłyków

Mata pod grilla

Bardzo praktycznym gadżetem jest specjalna mata, którą rozkłada się pod grillem. Będzie to szczególnie przydatne, gdy sprzęt ustawiamy na trawniku. Zawsze istnieje ryzyko, iż kawałek węgla czy trochę popiołu spadnie z grilla, a wtedy wypali to trochę trawy, co będzie potem trudne do zatuszowania i negatywnie odbijało się na estetyce naszego trawnika. Korzystając z takiej maty unikniemy odkształceń czy uszkodzeń.

Drewniana deska do grillowania

Choć z pozoru kładzenie drewnianej deski na ruszcie brzmi raczej dziwnie, to odpowiednio przygotowane drewno z powodzeniem można wykorzystać w ten właśnie sposób i przygotować na nim mięso. Taką deskę namacza się też wcześniej wodą lub nawet winem czy innych alkoholem, co dodaje potem wyjątkowego aromatu do danego dania. Dodatkowym aspektem jest fakt, że taką deskę można potem wykorzystać zamiast tacki i podać na niej potrawy gościom, co z pewnością wzbudzi w nich zachwyt.

Drewniana deska do grillowania

Termometr do mięsa

Często zdarza się tak, że mamy wątpliwości odnośnie tego jak długo piec poszczególne produkty - istnieją pewne uniwersalne zasady czy czasy pieczenia, lecz w końcu kawałki mięsa różnią się od siebie, więc czasem ciężko to oszacować. By uniknąć przekrawania warto zaopatrzyć się w specjalny termometr, dzięki któremu sprawdzimy temperaturę w środku danego kawałka. Pozwoli to zapobiec niedopieczeniu, ale i zbyt długiej obróbce. Jest to również nieodzowne rozwiązanie, jeżeli jesteśmy entuzjastami przygotowywania na grillu soczystych steków.

Termometr do pieczenia mięsa edaxo

Szczotka i skrobak

Wreszcie poza samym gotowaniem trzeba pamiętać o tym jak ważne jest czyszczenie rusztu po grillowaniu. W przeciwnym razie kumulować się będzie na nim smar oraz osad z węgla, przez co dalsze przygotowywanie jedzenia na takim podłożu byłoby niezdrowe. Do komfortowego czyszczenia rusztu przyda się specjalnie do tego przeznaczona szczotka oraz drewniany skrobak, który pozwoli pozbyć się najtwardszych zabrudzeń.

Szczotka i skrobak do czyszczenia grilla