Zupa szczawiowa z ziołami i jajkiem

Często zdarza się, że podczas upałów apetyt nam nie dopisuje. Najlepiej jest wtedy posilić się lekkim daniem, które doda nam energii bez powodowania uczucia ciężkości. Takim właśnie daniem jest zupa szczawiowa z ziołami i gotowanym jajkiem. Ten lekki obiad jest doskonały na gorące dni i pozwoli Ci utrzymać przyjemne uczucie sytości przez cały dzień.

Jesteś miłośnikiem zup? Jeśli tak, to doskonale. Pyszna zupa szczawiowa wyróżnia się jasnym kolorem oraz bardzo bogatym smakiem. W dodatku, zupa ta staje się o wiele lepsza jeśli jest odpowiednio elegancko podana. W tym celu nalej ją do eleganckiej zastawy i podaj, kiedy jest jeszcze dość ciepła. Ta zupa jest o tyle niesamowitym daniem, że nabiera intensywnego i pysznego smaku już w trakcie gotowania, można ją zjeść natychmiast, bez czekania aż wszystkie składniki “przegryzą się” Poniżej pokazujemy Ci krok po kroku, jak przygotować pyszną zupę szczawiową z jajkiem i ziołami.

Dlaczego warto spożywać szczaw?

Szczaw - bogaty w wiele cennych dla organizmu witamin. Jest on obecny na półkach sklepowych przez bardzo krótki czas, dlatego nie warto zwlekać z jego kupnem i z przyrządzeniem pysznej zupy szczawiowej. Idealna szczawiowa powinna być jasna i lekko kwaśna. Taką zupę ugotować można naprawdę w bardzo krótkim czasie, dlatego polecamy ją osobom zapracowanym lub jako szybkie danie dla gości. Sposób gotowania prawie nie różni się od przyrządzania innych zup. Szczaw można dodać na samym początku i poczekać aż dobrze się przegotuje lub dodać go pod koniec, jeśli zależy Ci, aby zachował więcej witamin. Z przypraw warto zatrzymać się tylko na ziołach, pieprzu i soli.

Liście szczawiu

Składniki na zupę szczawiową z ziołami i jajkiem, 2-3 litry

  • Ziemniaki - 3-4 szt,
  • Marchewka - 1 szt,
  • Cebula - 2 głowy,
  • Zielona cebula - 1 pęczek,
  • Szczaw - 2-3 wiązki (100 g),
  • Świeża pietruszka i koperek - 1 pęczek,
  • Czosnek - 2-3 ząbki,
  • Jaja kurze - 2 szt,
  • Liście laurowe - 2-3 szt,
  • Sól i mielony czarny pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Olej roślinny - 2 łyżki. Łyżki.

Lista składników do tego przepisu jest bardzo różnorodna ponieważ letnia zupa szczawiowa powinna być nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pełna witamin.

Jak przygotować zupę szczawiową - przepis krok po kroku

Krok 1

Wlej zimną wodę do rondla, dodaj pokrojone ziemniaki, liście laurowe i gotuj aż ziemniaki zostaną częściowo ugotowane, około 15 minut.

 

Krok 2

Oddzielnie podgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

 

Krok 3

Przenieś zbrązowiałe warzywa i całą zawartość patelni do wody z ziemniakami i doprowadź do wrzenia. Następnie kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.

 

Krok 4

Pokrój szczaw i wszystkie warzywa bardzo drobno, włóż do bulionu warzywnego, dodaj sól, czarny pieprz i zioła do smaku. Wymieszaj, wyłącz ogrzewanie i pozwól zupie gotować się przez 2-3 minuty.

 

Krok 5

Podczas serwowania dopraw zupę niewielką ilością świeżej śmietany, oraz dodaj do niej przekrojone na pół jajko.

 

Zimą można ugotować zupę szczawiową ze szczawiu konserwowego. Wersja dla dzieci może dodatkowo zawie ryż, ziemniaki i marchewkę.