Oliwy smakowe - zrób je sam_a!

Oliwa to wspaniały dodatek, który jest w stanie wzbogacić smak wielu potraw. Świetnie smakuje z sałatkami, świeżym pieczywem, a przede wszystkim z pizzą! Dobrej jakości oliwę możesz wzbogacić o dodatkowe smaki i aromaty. Wystarczy, że dodasz do niej ulubione zioła, warzywa lub przyprawy. Oliwa smakowa jak zrobić? Poniżej znajdziesz przepisy, które zachwycą Twoich bliskich i znajomych!

Przepis na oliwy smakowe jak z włoskiej pizzerii

Oliwa z oliwek jest królową kuchni włoskiej. Podawane w Polsce do pizzy sosy i inne dodatki mogłyby przyprawić o zawrót głowy niejednego Włocha. Coraz częściej jednak restauracje decydują się na tradycyjną oliwę, jako jedyny słuszny dodatek. Ta tendencja widoczna jest również w naszych domach. Ten kulturowy trend wydaje się całkiem wskazany, ponieważ oliwy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie pozytywnie wpływa na organizm.

Oliwa już sama w sobie może być smaczna i aromatyczna. Jednak można ją odpowiednio przygotować, by nabrała pożądanego smaku i aromatu. W kwestii dodatków postaw na swoje ulubione smaki. Dostępne w sklepach oliwy smakowe są zdecydowanie droższe. Robiąc je samodzielnie, oszczędzasz i wybierasz te smaki, które lubisz. Najtrwalsze będą oliwy, do których dodasz suszone składniki. Oczywiście możesz użyć świeżych składników, ale wówczas należy pamiętać, że tak przygotowana oliwa jest mniej trwała i powinna być przechowywana w lodówce.

oliwa z oliwek

Oliwa smakowa z suszonymi pomidorami, z czosnkiem lub z chilli

Żeby przygotować oliwę smakową nie potrzebujesz skomplikowanych i drogich składników. Tak jak w przypadku samej oliwy postaw na jakość produktów. Pamiętaj jednak, że oliwy smakowe przygotowywane w warunkach domowych pozostaje świeża przez dość krótki czas, więc nie ma sensu robić ich dużo.

Oliwa smakowa z czosnkiem:
By przygotować oliwę smakową z czosnkiem możesz użyć zarówno świeżego czosnku, jak i tego w płatkach. W zależności od tego jak bardzo intensywną w smaku oliwę chcesz uzyskać dodaj od 2 do 4 rozgniecionych ząbków.

Oliwa smakowa z chili:
Podobnie jeśli chodzi o oliwę smakową z chili. Tu nawet lepiej użyć suszonych papryczek, bo nadadzą oliwie bardziej intensywnego smaku. Jeśli zdecydujesz się na świeży dodatek, niezwykle istotnym jest, by chili znajdowało się w całości pod oliwą. Unikniesz rozwojowi pleśni na powierzchni papryczek.

Oliwa smakowa z suszonymi pomidorami:
Do oliwy z suszonymi pomidorami, oprócz 3-4 kawałków pomidorów, warto dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz odrobinę suszonej bazylii. W ten sposób nadasz oliwie dodatkowych smaków i podkreślisz aromat suszonych pomidorów.

Podstawa przygotowania oliwy smakowej, bez względu na użyty dodatek jest taka sama. Oto trzy proste kroki, dzięki którym przygotujesz oliwę spakową jak z włoskiej pizzerii:

Krok 1

Do małego rondelka wlewamy około szklanki dobrej jakości oliwy.

Krok 2

Dodajemy do niej wybrany składnik i podgrzewamy do momentu aż oliwa nie zacznie delikatnie skwierczeć (nie może się zagotować!).

Krok 3

Po ostudzeniu oliwy przelewamy ją do wyparzonego i dokładnie wysuszonego pojemnika i szczelnie zamykamy. Po upływie 2-3 dni będzie już gotowa do spozycia..

oliwy smakowe

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu oliwy smakowej

Tak przygotowana oliwa może stać się wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań. Po odczekaniu 2-3 dni oliwa jest gotowa do spożycia. Wówczas można ją przelać do dozowników i serwować swoim gościom i rodzinie do ulubionych dań. Świetnie sprawdzi się w tym celu dozownik do oliwy i octu. Możesz dodatkowo wzbogacić wygląd swojego stołu i kuchni, wybierając dozownik w stylu boho, który wprowadzi w Twoim domu klimat słonecznej Toskanii.

Pamiętaj także, że oliwa smakowa nie jest trwała. Niezwykle istotny jest sposób jej przechowywania. Decydując się na świeże składniki takie jak czosnek i chili koniecznie, przechowuj ją w lodówce, ponieważ ze względu na zawartość wody w tych dodatkach może rozwinąć się jad kiełbasiany. Korzystając natomiast z suszonych dodatków, przechowuj oliwę w suchych, ciemnych miejscach, ponieważ działanie światła wpływa niekorzystnie na wartości odżywcze zawarte w oliwie.

Tak przygotowane oliwy smakowe z pewnością dodadzą smaku każdej potrawie. Idealne do pieczywa sałatek i przede wszystkim pizzy. A jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na to danie, koniecznie zajrzyj do naszego wpisu o lekkiej pizzy włoskiej. Smacznego!