Domowe kimchi — sprawdzony sposób na odporność zimą

Spożywanie kiszonych warzyw i owoców jest niezwykle istotne szczególnie zimą, kiszonki zawierają bowiem mnóstwo naturalnych probiotyków, które nie tylko wzbogacają nasz układ pokarmowy, ale przede wszystkim sprawiają, że wzrasta nasza odporność na zachorowania. Można się więc pokusić o nazwanie takich produktów mianem superfoods. Szczególnie popularną kiszonką w ostatnich latach staje się niemal narodowe danie koreańskie, jakim jest kim chi. Czym jest kimchi i jak zrobić je w swoim domu?

Z czego można zrobić kimchi?

Kimchi jest symbolem kuchni koreańskiej, słynącej ze swojego wszechstronnego wykorzystania różnych rodzajów warzyw. Kimchi jest więc jednym z popularniejszych dodatków, które podaje się do dania głównego, choć odbywa się to na nieco innych zasadach niż w przypadku domowego, polskiego obiadu. Czym jednak jest kimchi? Otóż domowe kimchi to sfermentowane, najczęściej pikantne warzywa. Podstawą najbardziej klasycznej odmiany tego dania jest kiszona kapusta pekińska, jednak w Korei kisi się również wiele innych warzyw, m.in. daikon – czyli rzodkiew japońską, czy zielony ogórek. Pikantna odmiana kimchi powstaje poprzez dodanie pasty z ostrej papryki odmiany gochugaru, a do mieszanki dodaje się czosnku, imbiru, cebuli dymki oraz sosu rybnego i sojowego. Jeśli natomiast kimchi występuje w odmianie łagodnej, pastę gochugaru się pomija.

Po wymieszaniu wszystkich składników samo przegryzanie się składników zajmuje 24 godziny. Do przygotowania kimchi z pewnością przydadzą się miski i durszlaki, a także ręczna krajalnica do warzyw! Po tym czasie można już spożywać domowe kimchi, jednak najlepszy smak osiąga ono po tygodniu od zrobienia. Gotowe danie można natomiast przechowywać około miesiąca, jednak pod koniec tego okresu może wydawać się już nieco niejadalne. Do tego celu wykorzystać można miskę szklaną na sałatkę. Nie powinien też nas dziwić fakt, że po czasie kim chi stanie się nieco „gazowane”. Dzieje się tak, ponieważ w mieszance działają szczepy bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach. Gotowa mieszanka jest bardzo wszechstronnym dodatkiem, ponieważ tworzy idealne połączenie z wędzonym boczkiem, świetnie nadaje się również do zup, sałatek czy smażonego ryżu. Warto więc poświęcić czas i spróbować zrobić kimchi samodzielnie.

Kimchi

Przepis na łatwe kimchi

Jak więc przygotować kimchi? Oto prosty przepis na domowe kimchi. Przygotowywanie odpowiedniej mieszanki musimy podzielić na dwa dni. Pierwszego dnia potrzebujemy: jednej średniej kapusty pekińskiej, jednej małej, białej rzepy, około 30 g cukru oraz 30 g soli kamiennej. Dokładnie nacieramy warzywa cukrem oraz solą, a następnie odstawiamy je na kilka godzin do lodówki, by pozbyły się wody. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, ponownie mieszamy warzywa, przyciskamy je czymś ciężkim, a następnie odstawiamy na noc do lodówki. Przykryte warzywa muszą być zanurzone w wodzie.

Drugiego dnia potrzebujemy takich składników jak: 30 g świeżego imbiru, 20 g czosnku, 35 g cebuli dymki, 80 g marchwi, 50 g cukru, 50 g sosu sojowego, 50 g sosu rybnego i pół łyżki pasty gochugaru lub 35g chili w płatkach. Następnie kapustę i rzepę wyjmujemy z lodówki oraz dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir oraz dymkę, a marchew kroimy w słupki. Mieszamy również sosy sojowy i rybny wraz z cukrem i pastą z papryki, by powstał gęsty sos. Jeśli jest on zbyt gęsty, możemy dodać odrobiny wody. Warzywa nacieramy sosem i po tym pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu. Odkładamy do lodówki i czekamy minimum 24 godziny. Jednak najlepsze kimchi jest po tygodniu.

Kimchi, z czym jeść?

Możemy być dumni – udało nam się zrobić (lub kupić) pyszne kimchi na zimę. Z czym je jednak jeść? Kimchi jest dodatkiem niezwykle wszechstronnym i pasuje niemal do wszystkiego. Jego smak nie każdemu może jednak pasować — domowe kimchi pokochają szczególnie osoby, które uwielbiają kiszone i kwaśne rzeczy. Możemy podawać je jako samodzielną przekąskę lub przystawkę do dań azjatyckich, na zaostrzenie apetytu przed głównym daniem. Doskonale nadawać się będzie również jako dodatek do zupy, czy nadzienie do pierożków w stylu azjatyckim. Kimchi można podać również do smażonego ryżu z curry, wszelkiego rodzaju odżywczych bowli, a nawet do jajecznicy. Kim chi stanowi również dodatek do takich dań kuchni koreańskiej jak bibimbap czy udon z kim chi. Możesz kim chi kochać albo nienawidzić – ale musisz spróbować!

Domowe kimchi