Puszyste naleśniki bananowe

Pachnące, bananowe, puszyste i bardzo smaczne naleśniki to idealna propozycja na weekendowe śniadanie! To sycące danie na słodko z pewnością przypadnie Ci do gustu ponieważ jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Co więcej, naleśniki te świetnie komponują się z miodem, karmelem lub syropem klonowym. Jeśli więc marzy Ci się smaczne rozpoczęcia dnia, skorzystaj z przygotowanego przez nas przepisu.

Do przygotowania tych bananowych omlecików zalecamy użyć mąki pszennej premium. Dobrze sprawdzą się w tym przepisie także produkty mleczne takie jak kefir, naturalny jogurt pitny, kwaśne mleko. Banany do naleśników powinny być dojrzałe, słodkie, aromatyczne. Mogą mieć ciemną skórkę.

Przygotuj

Składniki

  • mąka pszenna wysokiej jakości - 300 g,
  • kefir - 250 ml,
  • banan - 200 g,
  • jaja kurze - 2 szt.,
  • cukier - 1,5 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki,
  • sól - szczypta,
  • olej słonecznikowy - 100 ml.

Sposób przygotowania

  1. Do miski kuchennej wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj ją z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  2. Obierz banany i przełóż je do miski na ciasto. Widelcem rozgnieć banany na puree ale w taki sposób, aby pozostały w nim małe kawałki owoców. Dodaj 2 jaja i 1,5 łyżki cukru. Jeśli banany są bardzo słodkie, nie musisz dodawać cukru.
  3. Do masy wlej 250 mililitrów kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu (np. 2%). Całość wymieszaj ponownie.
  4. Do miski z masą na ciasto wsyp mąkę, przesiewając ją przez sitko.
  5. Całość wymieszaj szybko i energicznie, aby nie utworzyły się grudki z mąki i od razu przystąp do smażenia naleśników. Ciasto powinno mieć lepką i gęstą konsystencję. Jeśli twoje jest rzadkie, dodaj mąkę.
  6. Wlej olej na patelnię do naleśników i rozprowadź na niej ciasto. Staraj się formować idealnie okrągłe placki. Każdy naleśnik powinien smażyć się kilka minut.
  7. Gdy tylko naleśniki zwiększą swoją objętość, pokryją się dziurami - można je wtedy odwrócić. Staraj się przekładać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniesz przypadkowego zarysowania patelni.
  8. Obie strony smaż tak długo, aż staną się rumiane. Nie spiesz się i nie podgrzewaj mocno, w przeciwnym razie z zewnątrz ciasto szybko się zarumieni, a w środku może być dalej surowe.
  9. Wyjmij przygotowane naleśniki z patelni, dolej oleju i nałóż kolejną porcję ciasta. W ten sposób usmażysz wszystkie naleśniki - powinno Ci wyjść około 20 sztuk.

Sposób podania

Bananowe naleśniki podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone - zachwycają smakiem w obydwu przypadkach! Danie to doskonale komponuje się z bitą śmietaną, a także z innymi owocami (np. z truskawkami lub jagodami).

 

Smacznego!