Karmelowo-jabłkowa pizza

Karmelowo-jabłkowa pizza to pyszna propozycja na oryginalny jesienny deser. Podawana z prażonymi orzechami pekan i karmelem jest przekąską nie do odrzucenia. Jeśli nie wiesz, co zaserwować na wizytę przyjaciół lub spotkanie z szefem, karmelowo-jabłkowa pizza będzie świetnym wyborem. Przepis ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zdecydowanie wyróżnia się na tle standardowych deserów i ciast. W dodatku świetnie komponuje się z kawą, bitą śmietaną lub ciastkami.

Składniki

Spód ciasta

3 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

1 szklanka zmiękczonego masła

1 szklanka cukru

1/2 szklanki brązowego cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii

Na górę

1 opakowanie kremowego serka

4 łyżki miękkiego masła

2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szczypta soli

2 posiekane duże jabłka

½ szklanki posiekanych orzechów pekan

1/4 szklanki karmelu

Sposób przygotowania

Krok 1

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Składniki wymieszaj.

 

Krok 2

W innej dużej misce za pomocą miksera ręcznego (lub w misce miksera stojącego) ubij masło i cukier, aż do puszystości. Dodaj jajko i wanilię i ubij, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, po czym stopniowo dodawaj mąkę. Tak przygotowane ciasto uformuj w okrąg i zawiń w folię aluminiową. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę.

 

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 350º. Przykryj dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie posmaruj masłem. Doskonałym wyborem będzie specjalny zestaw do pieczenia pizzy, w którego skład wchodzą 3 metalowe blaszki. Dzięki temu będziesz mógł wybrać odpowiednią dla siebie wielkość blaszki.

 

Krok 4

Na odpowiednio przygotowanej powierzchni stołu lub stolnicy, za pomocą drewnianego wałka do pizzy rozwałkuj wyciągnięte z lodówki ciasto. Powinno mieć ono okrągły kształt, przypominający kształt ciasta do pizzy.

Ciasto ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia i piecz około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mu ostygnąć całkowicie.

 

Krok 5

W dużej misce za pomocą miksera ręcznego ubij serek z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż nie będzie żadnych grudek, a następnie dodaj wanilię, cynamon i szczyptę soli. Na upieczony spód nałóż masę z serka, a na górę posiekane jabłka, orzechy pekan i polewę z karmelu.

 

Smacznego!

Jabłka na materiale dekoracyjnym