Nowoczesne i nietypowe przetwory – dżem z boczku

Przetwory zazwyczaj budzą skojarzenia z babcinym mieszkaniem. Słusznie, kiedyś kultura przetworów i konfitur była bardziej rozwinięta niż dzisiaj. Wynikało to głównie z tego, że składniki bywały dostępne jedynie sezonowo, a odpowiednio przyrządzone i zamknięte w słoiku nadawały się do spożycia przez bardzo długi czas. Dzisiaj kiedy wiele żywności się importuje, a techniki przechowywania jedzenia bardzo się rozwinęły -- tradycja ta nieco zamarła. Tworząc przetwory, nie tylko przedłużymy datę spożycia, ale jesteśmy w stanie stworzyć niepowtarzalne połączenia smaków. Oto jeden z najciekawszych przepisów. Jego smak zdobył już wiele fanów. Jest to dżem z... boczku.

Będziemy potrzebowali:

Pół kilo Wędzonego boczku.

Jednej Cebuli. (wedle upodobania, jeżeli lubimy ostry smak cebulki, użyjmy czerwonej odmiany, jak bardziej odpowiada nam łagodny, można użyć cebuli słodkiej lub szarotki)

Łyżka Miodu lub cukru (opcjonalny dodatek do cebulki).

Szczypta pieprzu.

Kilka ziaren ziela angielskiego (wedle uznania).

Olej roślinny (30ml).

Kieliszek whiskey

Łyżkę sosu worcestershire albo octu balsamicznego

Łyżeczkę papryki wędzonej i papryki słodkiej

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na cienkie plasterki, a następnie tniemy go na małe kawałki.
  2. Pocięte mięso układamy na zimnej patelni i podgrzewamy.
  3. Musimy na bieżąco odlewać wytapiany tłuszcz. Zachowajmy go w słoiku, aby użyć go przyszłości do smażenia, bądź innych wyrobów.
  4. Chrupiący bekon układamy na ręcznikach papierowych.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku i smażymy cebulkę.
  6. Do cebulki dodajemy cukru lub miodu i smażymy mieszając łopatką, aż się zarumieni na średnim ogniu.
  7. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i whiskey, a następnie gotujemy przez 3 minuty.
  8. Dolewamy Ocet balsamiczny albo Sos worcestershire i gotujemy jeszcze 3 minuty, a następnie dodajemy boczek, zmniejszamy ogień i mieszamy przez 10 minut, aż wszystko zgęstnieje do dżemowatej konsystencji.
  9. Przez sitko oddzielamy pozostały tłuszcz

Taki dżem z boczku nadaje się jako składnik do wielu dań, szczególnie poleca się go do ryb i dań z cięższego mięsa. Można także smarować nim chleb i wciąż będzie zachwycał.

UWAGA Ten smak uzależnia. Bardzo trudno opamiętać się, żeby nie wyjeść łyżką od razu całego słoika!