Czekoladowy tort udekorowany słodyczami

Większość z nas widziała w sieci zdjęcia tortów ociekających polewą czekoladową lub przystrojonych tuzinem różnorodnych słodkości. Widok takich obrazków sprawia, że natychmiast mamy ochotę spróbować kawałek obserwowanego wypieku i delektować się głębokim, czekoladowym smakiem. A gdyby tak zrobić takie cudo własnoręcznie i przygotować bliskiej osobie fantastyczną niespodziankę? Poniżej znajdziesz nieskomplikowany przepis na czekoladowy tort udekorowany słodyczami.

Zbliżają się urodziny Twojego partnera, mamy czy dziecka? Nie musisz zamawiać z cukierni drogiego wypieku. Wystarczy odrobina czasu oraz chęci, żebyś wyczarowała perfekcyjny tort, który zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowy tort udekorowany słodyczami

Przygotuj:

  • szklaną miskę,
  • garnek,
  • sitko,
  • dwie duże miski,
  • robot kuchenny,
  • łopatkę,
  • tortownicę (20-23 cm średnicy),
  • rondelek,
  • folię aluminiową.

Składniki na biszkopt:

  • 150 g margaryny,
  • 6 jajek,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Tort urodzinowy

Składniki na krem:

  • 160 g białej czekolady,
  • 500 ml śmietany 30%.

Składniki na polewę Ganache:

  • 50 g margaryny,
  • 120 g ciemnej czekolady,
  • 180 ml śmietany,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki dodatkowe:

  • słaba herbata czarna do nasączenia,
  • czekoladki Kinder Bueno,
  • batoniki Kinder Bueno,
  • jajko Kinder Bueno,
  • inne dowolne słodycze.

Sposób przygotowania kremu

KROK1

Do rondelka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Podgrzej zawartość i nie zapomnij o mieszaniu. Po uzyskaniu kremowej konsystencji i ostygnięciu przykryj rondelek folią i pozostaw w lodówce na całą noc.

KROK2

Na drugi dzień zmiksuj masę na wolnych obrotach w celu uzyskania gęstego kremu.

Sposób przygotowania biszkoptu

KROK1

Rozpuść czekoladę z margaryną za pomocą kąpieli wodnej - postaw szklaną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj zawartość i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.

UWAGA! Pamiętaj, że dno miski z czekoladą nie może dotykać wody.

Tabliczka czekolady

KROK2

Zabezpiecz stół lub blat przed zabrudzeniem za pomocą maty silikonowej. Do miski przesiej mąkę, a następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dodając do nich dwie łyżki cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Możesz zakończyć ucieranie, kiedy masa nabierze jasnego koloru.

KROK3

Do żółtek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę z margaryną oraz około 5 łyżek piany z białek. Całość zmiksuj. Na koniec dodaj pozostałe ubite białka i wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.

KROK4

Nagrzej piekarnik do 170 °C. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz (bez termoobiegu) około 40 minut. Na koniec sprawdź ciasto patyczkiem.

NASZ SPOSÓB! Jeżeli masz problemy z opadającym biszkoptem, to warto zastosować sztuczkę, która uratuje Twoje wypieki. Tuż po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i zrzuć na ziemię z wysokości około 40 centymetrów. Umożliwi to szybkie uwolnienie się powietrza z biszkoptu.

Sposób przygotowania polewy Ganache

KROK1

Czekoladę, mleko i masło umieść w szklanej misce i rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK2

Po uzyskaniu gładkiej masy zestaw miskę z zawartością i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

Składanie tortu

KROK1

Biszkopt pokrój tak, żeby uzyskać trzy równe części.

NASZ SPOSÓB! Możesz do tego użyć nici, dzięki czemu przetniesz biszkopt w szybki i dokładny sposób.

Kobieta krojąca biszkopt

KROK2

Nasącz pierwszą część biszkoptu i nałóż warstwę kremu. Następnie przykryj drugim blatem, nasącz go i posmaruj kolejną częścią kremu. Po położeniu ostatniej części biszkoptu i nasączeniu go posmaruj kremem górę i boki tortu.

KROK3

Sprawdź konsystencje polewy Ganache. Powinna być delikatnie lejąca. Oblej tort, a w zastygającej polewie rozłóż słodycze.

Czekoladowy tort gotowy! Smacznego!

Urodziny