Pasty na kanapki zdają egzamin podczas wielu okazji. Świetnie sprawdzają się na co dzień, gdy musisz szybko coś przekąsić. Ale są też sprawdzonym pomysłem podczas kameralnych uroczystości w domu. Podane ze świeżym chlebem, pitą lub bułeczkami są zdrową i ekonomiczną przekąską, która może nie mieć sobie równych.
Na całym świecie przygotowywane są różne pasty na kanapki. Niektóre z nich, tak jak humus czy ajvar, zyskały popularność na całym świecie. Poniżej znajdziesz siedem prostych przepisów na pasty pochodzące z różnych zakątków świata, dzięki czemu wzbogacisz swoją dietę o nowe, zaskakujące smaki.
Humus
Humus jest pastą, o której rodowód kłóci się wiele narodów. Niekiedy jego pochodzenie przypisywane jest Egiptowi, bardzo często za miejsce jego narodzin uznaje się Indie, a czasami wiąże się go z kulturą żydowską. Współcześnie cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I nic dziwnego! Możesz jeść go z pieczywem, frytkami czy falafelem. Sprawdzony przepis na falafel znajdziesz w naszym wpisie – DOMOWY FALAFEL W CHLEBKACH PITA Z SAŁATKĄ Z OGÓRKÓW.
Składniki:
2 puszki cieciorki
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek tahini
sok z około jednej cytryny
1/3 łyżeczka soli
7-8 łyżek wody
Po odsączeniu ciecierzycy z zalewy wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksujesz na gładką masę. W tym celu możesz użyć ręcznego blendera lub zdać się na termomikser. Zarówno sok z cytryny, sól, jak i czosnek dodawaj do smaku – pamiętaj jednak, że wymieszane składniki jeszcze trochę się przegryzą. Podobnie postępuj z wodą, której dodana ilość powinna być uzależniona od konsystencji.

Tapenada
Tapenada to tradycyjna pasta francuska. Jej podstawą są oliwki, kapary i oczywiście oliwa. Podana do świeżej bagietki smakuje wybornie, a też trzeba przyznać, wygląda dość nietypowo! Można jej także użyć jako bazy do sosów lub dodatek do głównego dania.
Składniki:
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
2 fileciki anchois
pieprz
Przygotowanie tapenady jest niezwykle proste! Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać i rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą blendera. Podając ją z pieczywem możesz posypać ją tymiankiem lub pietruszką.
Guacamole
Pasta z awokado podobno sięga czasów azteckich, chociaż Meksykanie twierdzą, że jest to ich tradycyjne danie. Bazowymi składnikami jest awokado, limonka i sól. Jednak tak jak wszystkie pasty na kanapki, tak i guacamole ulega niewielkim modyfikacjom i istnieją różne wariacje na jej temat.
Składniki:
2 miękkie awokado
4 łyżki limonki
Szczypta soli
Opcjonalnie:
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
pieprz
Obierz awokado, usuń pestkę, a następnie rozgnieć je dokładnie widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli zdecydujesz się dodać czosnek, dokładnie go posiekaj lub użyj w tym celu tarki do czosnku. Guacamole najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, ponieważ awokado szybko ciemniej i przygotowana pasta po pewnym czasie przestaje wyglądać tak estetycznie.
Ajvar
Kuchnia bałkańska szczyci się znanym na całym świecie ajvarem – czyli pastą z pieczonej papryki. Podobnie jak humus można kupić jego gotową wersję w sklepie, ale przepis na ajvar jest tak prosty, że bez problemu wykonasz go w domu!
Składniki:
4 papryki
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 papryczka chili
miód
ocet winny
sól
pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie przekrój papryki na pół i usuń z nich pestki. Bakłażana pokrój na ćwiartki.
Na wyłożonej papierem blasze ułóż tak przygotowane warzywa. Skrop je oliwą i delikatnie posól. Warzywa powinny się piec około 30 minut.
Paprykę obierz ze skórki, dodaj sprasowany czosnek, bakłażana, nieco miodu, ocet, sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj na gładką masę.
Wskazówka:
By łatwiej pozbyć się skórki z papryki, możesz po upieczeniu włożyć ją do strunowego woreczka i pozostawić na około 10 minut – wówczas zdejmiesz ją bez problemu.

Htipiti
Skoro już jesteśmy przy pieczonych paprykach, warto zwrócić uwagę na pastę greckiego pochodzenia. Nie jest ona tak znana, jak inne prezentowane w tym wpisie pasty na kanapki, a szkoda! Htipiti w ciekawy sposób bowiem łączy w sobie smak słony, słodki i ostry.
Składniki:
250 g sera feta
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Papryki upiecz w dokładnie ten sam sposób jak w przypadku ajvaru. Obierz ze skórki, dodaj resztę składników i dokładnie zblenduj.
Obazda
W nieco chłodniejszym klimacie, pasty na kanapki być może nie są już tak dietetyczne, ale z pewnością są równie smaczne, jak te wykonywane na południu Europy lub na Bliskim Wschodzie. Kuchnia bawarska słynie z sytej, serowej pasty obazda.
Składniki:
250 g sera camembert
1 cebula
1 łyżka masła
150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
Obierz cebulę i pokrój na małą kostkę. Camembert, serek i masło rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulkę i przyprawy do smaku. Gotowe! Bawarska pasta świetnie smakuje posypana świeżym szczypiorkiem.
Pasta jajeczna
Pastę jajeczną z powodzeniem możemy uznać za danie wywodzące się z kuchni polskiej. Chyba każdy z nas zna jej smak i wie, że można ją podawać z różnymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić jej smak suszonymi pomidorami czy awokado.
Składniki:
4 ugotowane jajka
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
szczypiorek
Obrane jajka posiekać w drobną kostkę lub rozdrobnić widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe!