Lubisz pierniki i brownie? Cudownie, na te święta możesz zafundować sobie niesamowite doznania smakowe. Piernikowe brownie to ciasto świąteczne, które nie znajduje się w polskim kanonie bożonarodzeniowych deserów, za to będzie najsmaczniejszym odstępstwem od tradycji, jakie kiedykolwiek popełniłeś.
Pierniczki świąteczne — nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Są przepyszne, a przede wszystkim niesamowicie pachną. To właśnie ich aromat jest tym, co nazywamy zapachem Bożego Narodzenia. Miód i korzenne przyprawy sprawiają, że w domu natychmiast pachnie świętami.
Pierniki mają bardzo długą i bogatą tradycję. W ich historii czytamy, że nie było one wyłącznie deserem. Stanowiły smaczną przekąskę do trunków — sprawdziliśmy to, doskonale pasują do wina. Co więcej, pierniki były lekarstwem na problemy trawienne, przeziębienie i depresję. Ze względu na właściwości prozdrowotne i uodparniające — pierniki były częścią aprowizacji żołnierzy podczas wielu wojen.
Tradycyjnie pierniki dojrzewające pieczemy na początku grudnia — umieszczamy je w specjalnych słoikach, aby zmiękły. Przed Bożym narodzeniem dekorujemy i wieszamy na choince lub podajemy do herbaty. To wspaniały zwyczaj — pieczenie pierników na początek Adwentu sprawia, że do naszych domów wkrada się powoli świąteczna atmosfera. To również doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną — wspólne pieczenie słodkości zbliża i jest okazją do długich rozmów przy stole.
Przepyszne ciasto pachnące piernikami
Wiesz już co nieco o właściwościach pierników — dodają energii i poprawiają nastrój. Podobnie jak kakao, które jest najważniejszym składnikiem brownie. Jeśli połączymy te dwa desery w jeden, to okazuje się, że na talerzyku deserowym mamy samo zdrowie.
Połączenie gorzkiej czekolady i cudownie aromatycznych pierniczków to kwintesencja smaków Bożego Narodzenia. Dlatego piernikowe brownie powinno na stałe zagościć na naszych świątecznych stołach. Przepis, który przygotowaliśmy dla Ciebie, nie jest specjalnie skomplikowany. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się piec brownie, to z jego świąteczną wariacją również nie będziesz mieć problemu. Przejdźmy zatem do pieczenia tego niezwykle aromatycznego i przepysznego ciasta.

Jak zrobić piernikowe brownie?
Brownie nie jest wymagającym ciastem — przepis nie jest skomplikowany, a efekt zachwyci każdego smakosza.
Potrzebujesz:
formy do pieczenia — najlepiej jeśli będzie prostokątna o wymiarach 21 cm x 28 cm,
stolnicy lub maty silikonowej,
papieru lub folii do pieczenia.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (może być deserowa),
200 g masła,
2 łyżeczki przyprawy do pierników,
3 jajka,
270 g cukru (najlepiej, jeśli będzie to cukier drobny),
135 g mąki pszennej,
szczypta soli,
150 g miękkich pierniczków,
polewa czekoladowa i słodkie dekoracje.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Blacha do pieczenia może być posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Jeśli chcesz by ciasto było okrągłe, odpowiednia będzie tortownica. Przygotuj stolnicę i na niej rozdrobnij pierniczki na mniejsze kawałki, to samo zrób z czekoladą.
W rondelku ustawionym na małym ogniu rozpuść masło. Gdy będzie już płynne dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Następnie dodaj rozdrobnioną czekoladę, która również powinna się roztopić. Kiedy uzyskamy płynny, czekoladowy syrop ściągamy rondelek z ognia. Pamiętaj, aby cały czas mieszać i pilnować, aby masło się nie przypaliło.
W misce ubij jajka z cukrem, nie musisz ubijać ich na biały krem, chodzi o to, aby cukier się rozpuścił, a jajka były dobrze wymieszane. Do masy dodaj roztopioną na maśle czekoladę. Ponownie zmiksuj, aby powstała gładka masa. Następnie dodaj mąkę i sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kawałki piernika i wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 32 minuty. Uwaga — jeśli pieczesz w większej blaszce, ciasto upiecze się odrobinę szybciej, bo będzie niższe. Jeśli wybrałeś mniejszą blaszkę lub tortownicę, wówczas po 32. minutach obserwuj ciasto — gotowe jest lekko wyrośnięte i zarumienione.
Piernikowe brownie możesz wyjąć z piekarnika i studzić na blacie — nie ma obawy, że ciasto opadnie. Z dekorowaniem go musisz poczekać do całkowitego ostygnięcia. Chłodne brownie możesz udekorować polewą czekoladową. Aby było bardziej efektowne polecamy posypać je cukrowymi śnieżynkami lub gwiazdkami. Gotowe ciasto wyeksponujesz na świątecznym stole za pomocą pięknej etażerki lub patery.
