Tradycyjny tatar - uczta dla mięsożerców

Surowe mięso w towarzystwie przypraw i surowego jajka – tradycyjny tatar zdecydowanie nie jest potrawą dla każdego. Co jest takiego wyjątkowego w tej przystawce, że ma tak wielu zwolenników?

Przyrządzanie tatara nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wymaga natomiast umiejętności wybierania najlepszego mięsa i jaj. To surowa przystawka zatem mięso i jajko muszą być idealnie świeże i zawsze z pewnego źródła. Wtedy masz gwarancję, że Twój tatar podbije serce każdego smakosza.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g wołowiny zrazowej (świeżutkiej, od sprawdzonego rzeźnika)
  • 4 małe żółtka
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 małe korniszony
  • Gałązka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
  • Biały ocet winny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kromek wiejskiego chleba (mogą być też grzanki)

Przygotowanie:

Tatar to mięso siekane, zatem potrzebujesz bardzo ostrego noża. Najlepszym wyborem będzie tzw. nóż szefa kuchni – długi i poręczny. Mięso ułóż na desce do krojenia i dokładnie posiekaj. Musisz uzyskać małe, delikatne kawałeczki wołowiny.

Przesuń mięso, na deskę trafiają korniszony i szalotka. Posiekaj je drobno. Teraz zmieszaj składniki na desce i posiekaj ponownie. W ten sposób składniki dobrze się połączą, a aromat korniszonów i cebulki wzbogaci smak wołowiny. Dopraw solą i pieprzem.

Podziel masę na cztery części. Wyłóż je na talerz i w każdej z nich zrób wgłębienie. Umieść w nich żółtka jaj. Na wierzch daj odrobinę musztardy. Tak przygotowany tradycyjny tatar wymaga jeszcze doprawienia, ale polscy smakosze robią to już na własnym talerzu.

Na stole nie może zabraknąć octu winnego i oliwy. Do tego świeżo mielony pieprz i gruboziarnista sól. Kromki wiejskiego chleba lub grzanki świetnie pasują do tatara, tak jak kieliszek dobrze zmrożonego, szlachetnego trunku. Smacznego!