Rozgrzewająca zupa cebulowa

Zupy kochamy wszyscy. Kremy, buliony, serwowane na zimno lub na ciepło, spożywane z chlebem lub zapiekane pod serową pierzynką. Możliwości jest wiele, tak naprawdę nawet najbardziej wybredny smakosz jest w stanie wymienić kilka zup, bez których jego ulubione menu mogłoby okazać się niekompletne. Nasza dzisiejsza propozycja, rozgrzewająca zupa cebulowa to przepis inspirowany tradycyjną, francuską zupą cebulową, która niezmiennie cieszy się wielką popularnością i to nie tylko wśród Francuzów. Jej wyjątkowy aromat i prosty, a zarazem niebanalny smak zaskarbiają sobie coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. A skoro klasyki niezmiennie są w modzie, nie pozostaje nam nic innego, jak zaprosić Was do spróbowania tej wyjątkowej zupy. Jesteśmy przekonani, że fakt, iż przepis jest naprawdę nieskomplikowany, a jego efekt absolutnie przepyszny sprawi, że ta zupa na stałe zagości w Waszej kuchni oraz na Waszych stołach.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kilogram cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 300 mililitrów białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr buliony, najlepiej wołowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina świeżego tymianku
koszyk z cebula

Przygotowanie:

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój na plasterki.

 

W dużym garnku roztop masło wraz z oliwą, a następnie dodaj cebulę i zmaż na małym ogniu tak długo, aż cebula nabierze ciemno-karmelowego koloru.

 

Do tak przyrządzonej cebuli dolej wino, delikatnie zwiększ ogień. Gotuj całość przez około 2 do 3 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Dodaj gorący bulion. Gotuj wywar przez kolejne pół godziny.

 

Na koniec dopraw zupę szczyptą soli i pieprzu.

 

Jeśli preferujesz bardziej kremową konsystencję zupy, możesz ją oczywiście zblendować.

 

Zupa będzie się idealnie komponowała przystrojona startą mozzarellą oraz podana w towarzystwie chrupkiej bagietki. Pokrój ją na kromki i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut lub podpiecz w tosterze. Grzanki możesz natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.

 

Zupę wylej do miseczek lub tradycyjnych talerzy na zupę, posyp startą wcześniej mozzarellą i tymiankiem. Obok talerza ułóż podpieczone kromki bagietki.

 

Smacznego!

zupa cebulowa