Przepis na pieczone Spaghetti

Ten przepis na spaghetti jest nieco inny niż wszystkie. Dlaczego? Ponieważ w naszej wersji, danie to przygotowuje się w piekarniku. Po co robić pieczone spaghetti zamiast zwykłego spaghetti z sosem mięsnym? Głównie dla pysznie roztopionej warstwy sera, która znajduje się na wierzchu. Można także pokroić świerze plastry mozzarelli i położyć je na górze.

Pieczone spaghetti zaskoczy wszystkich Twoich gości oraz zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy kuchni włoskiej. To doskonały przepis na jesień, gdy temperatura jest już sporo niższa niż latem. Jeśli jest Ci zimno oraz zaczynasz odczuwać obniżony nastrój, przygotuj sobie i swoim bliskim pieczone spaghetti! Poniżej zamieszczamy wskazówki, jak krok po kroku wykonać to pyszne danie.

Składniki

Olej roślinny

500g makaronu do spaghetti

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 średnia, żółta cebula, drobno posiekana

2 Ząbki czosnku, mielone

0,5kg mielonej wołowiny

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżeczka przyprawy włoskiej

800g zgniecionych pomidorów

1/2 szklanki posiekanej bazylii

1 szklanka tartej mozzarelli

1/4 szklanki świeżo tartego parmezanu

Posiekana świeża natka pietruszki, do udekorowania całości

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Celsjusza. Następnie nasmaruj olejem roślinnym średniej wielkości naczynie żaroodporne do pieczenia.

 

Krok 2

Ugotuj makaron do spaghetti zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Gotuj makaron aż będzie al dente. Następnie go odcedź i odłóż na bok.

 

Krok 3

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż będzie miękka i półprzezroczysta, czyli przez około 5 minut. Dodaj czosnek i podsmażaj go z cenulą jeszcze przez około minutę, aż poczujesz jego intensywny aromat.

 

Krok 4

Dodaj mieloną wołowinę, dopraw solą, pieprzem i włoską przyprawą i smaż przez około 8 minut, aż mięso przestanie być różowe.

 

Krok 5

Odcedź tłuszcz, wkładając mięso do miski kuchennej wyłożonej ręcznikami papierowymi, a następnie włóż je z powrotem na patelnię. Wlej zgniecione pomidory i bazylię i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż nieco się zmniejszy się ilość wody.

 

Krok 6

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Krok 7

Wymieszaj mięso z sosem i przyprawami z makaronem spaghetti, a następnie przełóż do naczynia do pieczenia. Na wierzch połóż plastry mozarelli i parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ser się stopi i makaron się rozgrzeje.

 

Krok 8

Udekoruj natką pietruszki i podawaj.

 

Smacznego!