Pizza z dynią – najsmaczniejszy sposób na rozpoczęcie jesieni!

Sezon na dynię ruszył pełną parą. W klepach zrobiło się pomarańczowo, a ty zastanawiasz się co by tu stworzyć z tego niezwykle wdzięcznego i smacznego warzywa? Mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia! Co powiesz na pizzę z dynią?

Od czego zacząć?

Po pierwsze: przygotuj odpowiednie akcesoria! Do zrobienia naszej smakowitej pizzy,
będziesz potrzebować:

Miska

Patelnia – ta powinna być odpowiednia

Deska – wygląda na idealną!

Zestaw noży – będzie niezbędny!

Masz już wszystkie akcesoria, a więc czas przejść do sedna sprawy. Po kolei:

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 10 g soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 320 ml wody (letniej)
  • 1 łyżka oliwy

Pesto z rukoli:

  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 50 g świeżej rukoli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • około 90 ml / 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta grubej soli
  • pieprz

Karmelizowana cebula:

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przybranie:

  • 2 kawałki dużej dyni, pokrojonej na ½ cm plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojona na ½ cm plasterki
  • 10-15 czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • garść orzechów włoskich
  • 2 szczypty chilli (niekoniecznie)
  • sól i pieprz

Najlepszy placek drożdżowy robi się tak:

  1. Połącz w misce mąki, sól i drożdże
  2. Do połączonych składników wlej wodę i połącz całość na gładką masę
  3. Następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj całość aż wszystkie składniki się ze
    sobą połączą
  4. Wyrabiaj ciasto – jeden koniec ciasta podtrzymuj lewą ręką, drugi koniec ciasta rozciągaj prawą ręką. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz czynność. W ten sposób ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut.
  5. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie włóż je do lekko naoliwionej miski. Wierzch ciasta posmaruj oliwą i przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny – po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Nastaw piekarnik na 200 ° C. Plastry dyni posmaruj oliwą (z obu stron) i rozłóż je na blasze wyłożoną folią. Tak przygotowana dynię piecz przez około 25-30 minut. Po około 20 minutach do dyni dodaj plastry cukinii. Warzywa powinny być miękkie, ale należy je wyciągnąć z piekarnika, zanim nabiorą koloru.

Ciasto, pieczone warzywa…czego jeszcze brakuje? Bez karmelizowanej cebuli się nie obejdzie!

  1. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Cebulę pokrój na plasterki o grubości pół
    centymetra.
  2. Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzana patelnię i smaż na bardzo małym ogniu.
    Pamiętaj, aby co jakiś czas ją mieszać!
  3. Gdy cebula trochę zmięknie dodaj do niej sól (cały czas mieszając), łyżeczkę cukru oraz octu balsamicznego.
  4. Duś całość przez kolejne 20 minut. Podczas ostatnich minut duszenia dolej odrobinę wody, zamieszaj i duś całość aż woda odparuje.

Bez pesto to nie będzie ta sama pizza. Jak przygotować pesto? To prostsze niż myślisz!

  1. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Aby ich nie przypalić pamiętaj, aby często je mieszać i podrzucać na patelni.
  2. Posiekaj rukolę (najlepiej przy pomocy blendera z rozdrabniaczem), następnie do zblendowanej masy dodaj orzechy, czosnek, i sól.
  3. Do całości dodaj oliwę (wlej jej tyle, aby pesto nabrało odpowiedniej konsystencji).
  4. Całość dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.

Ostatni krok – przybranie. Postaraj się, aby wszystkie składniki znalazły swoje miejsce na drożdżowym placku!

  1. Wyjmij dynię i cukinię z piekarnika
  2. Wyłóż ciasto na blat i naciskaj je dłońmi, do czasu aż pozbędziesz się baniek
    powietrza, jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  3. Podziel ciasto na dwie lub trzy części i każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy z placków wyłóż na nasmarowanej oliwą blasze.
  4. Pizzę posmaruj cienką warstwą pesto. Na warstwie pesto rozłóż upieczone plastry dyni i cukinii, orzechy włoskie i oliwki (możesz je pokroić na połówki).
  5. Każdą pizzę piecz przez około 10 minut na środkowej półce piekarnika.
  6. Kiedy pizza będzie już gotowa, dodaj na wierzch karmelizowaną cebulę.

To już koniec. Mamy nadzieję, że pokochacie ten przepis tak samo mocno, jak my.
Smacznego!

zdrowa pizza