Domowy chleb z płatkami owsianymi i rzeżuchą

Nie ma chyba wspanialszego zapachu od aromatu pieczenia chleba. Naukowcy udowodnili, że ten zapach uspokaja małe dzieci i zestresowanych mężów. Upieczenie domowego chleba nie jest trudne – wystarczy przepis, dobrej jakości składniki i trochę cierpliwości.

Domowy chleb poza tym, że jest pyszny, ma jeszcze jedną zaletę – nie zawiera chemicznych spulchniaczy i ulepszaczy. Dziś mamy dla Was przepis na pyszny i bardzo zdrowy domowy chleb z płatkami owsianymi i rzeżuchą.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 100 g mąki pszennej (typ 405)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g miękkich płatków owsianych
  • 2 opakowania rzeżuchy
  • Twarde płatki owsiane
  • Odrobina mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mieszaniny dodaj dwie trzecie mąki i wymieszaj. Następnie miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw ciepłe miejsce – ciasto musi urosnąć.

Kiedy ciasto podrośnie – podwoi swoją objętość – dodaj resztę mleka, miękkie płatki i rzeżuchę. Teraz wyrabiaj ciasto ręką tak długo, aż przestanie przyklejać się do palców i ścianek miski. Podczas wyrabiania stopniowo dosypuj resztę mąki aż uzyskasz pożądany efekt.

Z ciasta uformuj jeden duży lub dwa mniejsze bochenki chlebka. Kiedy nadasz im kształt obsyp twardymi płatkami owsianymi. Następnie bochenki połóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego rośnięcia.

Nagrzej piekarnik to temperatury 220°C (z termoobiegiem 200°C). Po mniej więcej 30 minutach odkryj chlebki i posmaruj mlekiem – najlepszy będzie do tego kuchenny pędzelek. Wstaw do piekarnika na 40 – 50 minut. Smacznego!