Chrupiąca sałatka z dynią piżmową

Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na sałatkę, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Chrupiąca sałatka ze szpinakiem, dynią piżmową i z sosem boczkowo-szalotkowym to doskonała propozycja na jesienne dni. Sprawdzi się ona zarówno jako lekkie danie na co dzień, jak i jako wykwintna propozycja na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi. Sałatka ta wyróżnia się wyśmienitym, bekonowym sosem, dzięki któremu pieczone warzywa natychmiast smakują o wiele lepiej.

SKŁADNIKI

1 mała dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę lub pokrojona w półksiężyce

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

6 plasterków boczku

1 szalotka, drobno posiekana

1/4 szklanki czerwonego octu winnego

1 łyżka brązowego cukru

6 szklanek szpinaku baby

1/2 szklanki uprażonych i pokrojonych orzechów pekan

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 425 °, a następnie wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.

 

Krok 2

Wyłóż pokrojoną dynię piżmową na przygotowanej blaszce do pieczenia, skrop ją oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

 

Krok 3

Piecz od 20 do 25 minut, na złoty kolor, aż dynia będzie przyjemnie chrupiąca.

 

Krok 4

W międzyczasie na dużej patelni podsmaż na średnim ogniu boczek. Powinien on być chrupiący, więc smażąc, obracaj go od czasu do czasu. Następnie przełóż boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przelej powstały z boczku “sos” do małej miski.

 

Krok 5

Na tej samej patelni co boczek, przez około 4 minuty podsmaż szalotkę, aż będzie miękka. Dodaj ocet z czerwonego wina i brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj 2 łyżki tłuszczu z boczku i dopraw solą i pieprzem.

 

Krok 6

Umieść szpinak w dużej misce. Dodaj do niego orzeszki pekan, boczek i pieczoną dynię piżmową, a następnie całość polej ciepłym sosem, delikatnie podrzucając, aby dokładnie wymieszać powstałą sałatkę. Danie najlepiej podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Mamy nadzieję, że ta sałatka z dynią przypadnie Ci do gustu.

 

Smacznego!