2 niecodzienne przepisy do śniadaniówki dla dzieci

Jak przekonać dziecko, żeby zamiast bezwartościowej drożdżówki lub batonika zjadło zdrowe drugie śniadanie? Cóż, musimy stawać na głowie i wymyślać smakołyki. Dzieci jedzą oczami, więc jeśli zawartość śniadaniówki jest kolorowa i pachnąca mamy duże szanse na powodzenie.

Poniżej znajdziecie dwa przepisy na treściwe drugie śniadanie i zdrową słodką przekąskę. Taki wsad do śniadaniówki dla dziecka, doda mu energii do nauki i zabawy, lepiej niż drożdżówka czy batonik.

Jak przemycić zieleninkę, czyli gofry koperkowo – pietruszkowe

Składniki – ciasto na gofry

  • 75 gram masła
  • 3 jaja
  • 200 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 100ml śmietanki 18%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • odrobina tłuszczu do nasmarowania gofrownicy

Salsa warzywna:

  • 1 duży pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • garść posiekanej lub suszonej bazylii
  • sos balsamico
  • pieprz
  • sól
  • mozzarella w plasterkach

Przygotowanie:

Masło należy roztopić i ostudzić. Oddzielamy żółtka, białka ubijamy na sztywną pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy sól do smaku. Do mleka dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, śmietankę, żółtka i ostudzone masło – mieszamy. Łączymy powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Delikatnie dodajemy ubite białka. Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym możemy piec pachnące ziołami gofry.

Przygotowujemy salsę warzywną. Paprykę, ogórek i pomidora kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy bazylią, odrobiną sosu balsamico. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Na ciepłego gofra nakładamy odrobinę salsy i plasterek serka, przykrywamy drugim gofrem. Zawijamy w papier i pakujemy do śniadaniówki.

Coś na słodko zamiast batonika

Dzieciaki uwielbiają słodycze, te domowe są na pewno zdrowsze i bardziej wartościowe. Porcja energii na cały aktywny dzień to dokładnie to, czego nasze dziecko potrzebuje w szkole. Taki wsad do śniadaniówki dla dziecka to pewność, że dbamy o jego zdrowy rozwój.

Składniki:

  • ¼ szklanki suszonych daktyli
  • ¼ szklanki suszonych śliwek
  • ¼ szklanki suszonych moreli
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki kakao
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:

Wszystkie owoce suszone wpierw namaczamy w soku jabłkowym. W malakserze mielimy orzechy nerkowca, płatki owsiane. Suszone owoce odsączamy i wrzucamy do powstałej masy orzechowo – owsianej. Ponownie miksujemy na gładką masę.

Kuleczki są przepyszne, nie zawierają białego cukru, a z pewnością zadowolą miłośnika słodyczy. Przepisy nie są ani trudne, ani czasochłonne – natomiast dają rodzicom pewność, ze to co znalazło się w lunchboxie Waszego dziecka jest zdrowe i wartościowe.

Formujemy z niej kuleczki „na jeden gryz” – mniej więcej jak włoski orzech w skorupce. Powstałe kuleczki obtaczamy w kakao. Jeśli Twoje dziecko nie lubi smaku gorzkiego kakao możesz zastąpić je posiekanymi orzechami włoskimi.