Chlebak drewniany czy metalowy? Sprawdź, który wybrać

Chlebak to jeden z najbardziej niezbędnych przedmiotów w każdej kuchni. Dzięki niemu pieczywo, które przechowujemy, jest dłużej świeże i zdatne do spożycia. Jednak nie wszystkie chlebaki sprawdzą się w każdej sytuacji. Jak wybrać pojemnik na pieczywo, aby służył nam jak najdłużej?

Pojemnik na pieczywo – wpisz go na listę przedmiotów ułatwiających codzienne życie!

W dzisiejszych czasach mało kto ma czas na samodzielne pieczenie chleba. Na szczęście piekarnie stają na wysokości zadania i z powodzeniem dorównują domowym wypiekom. Sytuacja zaczyna się komplikować, kiedy świeży i pachnący chleb prosto z piekarni chcemy zatrzymać na dłużej. Co wtedy? To proste!

Aby zapobiec wysuszeniu chleba warto mieć w kuchni chlebak. Ten prosty w konstrukcji i zajmujący mało miejsca przedmiot opóźni proces zeschnięcia pieczywa.

Pieczywo wyłożone na drewnianej desce do krojenia

Czym jest chlebak i jak wygląda, raczej nikomu nie trzeba tłumaczyć. Nie wszyscy jednak wiedzą, że materiał wykonania chlebaka wpływa na jego wytrzymałość. Jak więc wybrać odpowiedni dla siebie pojemnik na chleb, aby nie tylko cieszył nasze oko, ale też był funkcjonalny i wytrzymał z nami jak najdłużej?

Twoja kuchnia to najczęściej używane pomieszczenie w domu? W takim razie chlebak bambusowy jest dla ciebie!

Jeśli w kuchni jesteś niczym Gordon Ramsay, a buchająca para z garnków, płomienie i wysokie temperatury podczas gotowania to dla Ciebie normalna sytuacja – wybierz bambusowy chlebak.

Drewno bambusowe jest jednym z najtrwalszych materiałów, którego używa się do produkcji chlebaków. Jego trwałość zdecydowanie przewyższa dobrze nam znane rodzaje drewna, takie jak dąb czy buk. Trwałość bambusa, w zależności od rodzaju desek, wynosi:

  • deski sklejane horyzontalnie - twardość 38 MPa
  • deski sklejane wertykalnie - twardość 49 MPa
  • deski skręcane - twardość 109 MPa

Dla porównania – trwałość drewna dębowego wynosi 36 MPa.

(MPa – jednostka mierząca trwałość drewna)

Deski bambusa nie ulegną żadnym zniekształceniom – nawet w miejscach o zróżnicowanych warunkach termicznych. Nie musisz się wiec obawiać, że w wyniku zmieniających się temperatur w twojej kuchni, pojemnik na chleb zostanie uszkodzony.

Poza swoją niezwykłą wytrzymałością, drewno bambusowe jest także atrakcyjne wizualnie. Ich ciepła barwa i gładka faktura sprawiają, że drewno bambusa często jest też wykorzystywane jako materiał do tworzenia mebli lub akcesoriów do wyposażenia wnętrz. Chlebaki bambusowe idealnie wpisują się w aktualnie popularny nowoczesny styl urządzania wnętrz. Ich funkcjonalność, prostota oraz niezwykła wytrzymałość przemawiają za tym, aby wpisać je we współcześnie obowiązujące trendy wnętrzarskie.

Ile kosztuje chlebak bambusowy?

Koszt takiego chlebaka waha się pomiędzy 140 a 190 zł.

 

Masz małą kuchnię i wielofunkcyjność urządzeń to dla Ciebie podstawa? Wybierz chlebak z deską do krojenia!

Chlebak z deską to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poza wytrzymałością i estetyką cenią sobie także wielofunkcyjność. Jeśli chlebaki wykonane w całości z bambusa Cię nie przekonują lub po prostu nie potrzebujesz pojemnika na chleb wykonanego z aż tak wytrzymałego materiału – zamień tę wartość na wielofunkcyjność i większy wybór kolorystyczny.

Bez względu na to, czy wolisz mieć w swojej kuchni chlebak biały, chlebak czarny czy chlebak szary – drewniana pokrywka (często bambusowa) z powodzeniem może służyć także jako deska do krojenia. Takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które mają małą kuchnię i każdy centymetr powierzchni jest dla nich bezcenny. W takim przypadku warto wybrać chlebak prostokątny z deską. Dzięki temu wyborowi poza ładnym i estetycznym przedmiotem w kuchni otrzymasz wielofunkcyjny przedmiot, który – szczególnie w przypadku małego pomieszczenia – będzie na wagę złota, ponieważ zaoszczędzi miejsce.

Ile kosztuje chlebak metalowy z deską?

Koszt takiego chlebaka waha się pomiędzy 50-180 zł.

 

Nie lubisz gotować? Bywa, że drogi do kuchni musisz szukać na Google Maps? Postaw na metalowy chlebak.

Bez względu na to, czy wolisz mieć w swojej kuchni chlebak biały, chlebak czarny czy chlebak szary – drewniana pokrywka (często bambusowa) z powodzeniem może służyć także jako deska do krojenia. Takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które mają małą kuchnię i każdy centymetr powierzchni jest dla nich bezcenny. W takim przypadku warto wybrać chlebak prostokątny z deską. Dzięki temu wyborowi poza ładnym i estetycznym przedmiotem w kuchni otrzymasz wielofunkcyjny przedmiot, który – szczególnie w przypadku małego pomieszczenia – będzie na wagę złota, ponieważ zaoszczędzi miejsce.

Duży, czerwony chlebak z metalu, który pomieści dużo pieczywa

Metalowy chlebak jest zdecydowanie tańszy od wcześniej opisanych pojemników na pieczywo. Znajdzie on aprobatę u tych, którzy niekoniecznie chcą stawiać na wytrzymałość. Metalowe chlebaki mają to do siebie, że reagują na skoki temperatury w kuchni. Chlebak ustawiony blisko kuchenki gazowej może zmienić temperaturę przechowywanego w środku pieczywa i wpłynąć na jego smak.

Jeśli jednak nie jesteś fanem wyczynów kulinarnych i żonglowanie temperaturami w kuchni zdecydowanie Ci nie grozi – rozważ wybór chlebaka metalowego. Jest to zdecydowanie tańsza opcja od chlebaka bambusowego i być może w Twoim przypadku nie warto przepłacać.

Chlebak metalowy ładnie prezentuje się na blacie kuchennym. Występuje w wielu wariantach kolorystycznych. Jest lekki, łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na stłuczenia. Jeśli więc nie gotujesz i nie przywiązujesz się do sprzętu w kuchni, a od chlebaka oczekujesz jedynie estetycznego wyglądu na blacie kuchennym i przechowywania pieczywa w niezbyt wymagających warunkach – to idealny wybór dla Ciebie.

Ile kosztuje chlebak metalowy?

Koszt takiego chlebaka waha się pomiędzy 40-180 zł.