3 pomysły na szybkie przekąski dla niezapowiedzianych gości

Dzwoni telefon, za chwilę przyjdą goście, a Ty nie jesteś gotowy. Nie wpadaj w panikę, smaczne i szybkie przekąski przygotujesz dosłownie w kilka minut.

Przyjaciółka dzwoni i mówi, że będzie za kwadrans? Do wina najlepiej pasują sery – świetnym pomysłem na szybkie przekąski jest ułożenie na drewnianej desce kawałków serów pleśniowych. W lodówce warto mieć kilka podstawowych produktów „na wszelki wypadek”. Gotowe ciasto francuskie, jarzyny czy sery to produkty, z których błyskawicznie wyczarujesz coś pysznego dla niezapowiedzianych gości.

Roladki z ogórka z łososiem i serkiem

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy – długi
  • 200 g białego serka
  • 100 g wędzonego łososia
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Serek przełóż do miseczki, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Weź nóż i deskę do krojenia - pokrój papryki, szczypiorek i rzodkiewkę. Wymieszaj warzywa z twarożkiem i odstaw. Umyj ogórka i zrób z niego długie plastry. Możesz użyć do tego obieraczki do warzyw. Plastry powinny być długie i cienkie, bo będziesz zawijać je w roladki. Na desce do krojenia ułóż obok siebie dwa plastry ogórka tak, aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Na tak przygotowane plastry połóż plasterek wędzonego łososia i łyżkę pasty serowo – warzywnej. Zawiń w roladkę i gotowe!

Bruschetta

Włoskie grzanki z pomidorami to hit każdej imprezy. To smakowite danie, które nie wymaga wiele pracy.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • Oliwa z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • 4 świeże pomidory
  • Garść oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy po skosie, tak aby wyszły ładne kromeczki. Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kromeczki na 5 minut. Powinny się lekko przyrumienić. Pomidory i oliwki posiekaj, wrzuć do miseczki i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pomidorki ułóż na chrupiących kromeczkach, ułóż na talerzu i gotowe!

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie w zamrażarce to świetne zaplecze na niespodziewanych gości. Błyskawicznie przygotujesz z nim zarówno wytrawne przekąski, jak i szybki deser. Dziś podpowiemy, jak przygotować ciastka francuskie na słono.

Składniki:

Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego, przyprawy do smaku oraz to co masz aktualnie w lodówce – wędlinę, żółty ser, cebulkę, pomidory lub ogórki. To taka podręcznikowa przekąska „na winie” – dodajesz to co lubisz i to co się nawinie pod ręce.

Przygotowanie:

Ciasto pokrój w równe kwadraty o wymiarach ok. 5 cm. Połóż na nie ser żółty, wędlinę i warzywa. Możesz dodać prażone ziarenka słonecznika lub kukurydzę z puszki. Całość dopraw ziołami prowansalskimi lub mieszanką ziół z suszonymi pomidorami. Ciastka wytrawne możesz udekorować listkami świeżej rukoli lub roszponką. Sukces gwarantowany.